EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Литва приема данък "финансови трансакции"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва приема данък "финансови трансакции"

mail12:30 | 18.12.2012прегледи 341 коментарикоментари 0


Литва ще стане 12-ата срана от ЕС, която приема данъка върху финансовите трансакции (ДФТ), посочи днес новият премиер социалдемократ Алгирдас Буткявичус, цитиран от Франс прес. Буткявичус уточни пред журналисти, че е обещал на еврокомисаря за данъчното облагане и митническия съюз Алгирдас Шемета, който е на посещение във Вилнюс, неговото левоцентристко правителство официално ще приеме решение по въпроса през януари.
Литовският парламент одобри снощи състава на новото правителство на Алгирдас Буткявичус, в което влизат четири партии, след като неговата партия спечели изборите през октомври.
Единайсет европейски страни досега са се присъединили към инициативата за данъка върху финансовите трансакции, която цели банките също да подкрепят общите усилия за справяне с кризата. Във вторник Европейският парламент даде зелена светлина за засиленото сътрудничество между 11 страни от ЕС за въвеждане на данък върху финансовите трансакции (ДФТ) въпреки неяснотата около използването на постъпленията.

Франция, Германия, Белгия, Португалия, Словения, Австрия, Гърция, Италия, Испания, Словакия и Естония първи подписаха това засилено сътрудничество. Други страни възнамеряват да се присъединят към него, посочи във вторник европейският комисар по данъчната политика Алгирдас Шемета, без да ги назовава поименно. Холандия, която доскоро открито се противопоставяше, наскоро изрази интерес да се присъедини към групата.
След одобрението от Европейския парламент остава данъкът да получи подкрепата на страните от Европейския съюз, за да може Европейската комисия да представи предложение.
Проектът предвижда да бъдат облагани с данък всички трансакции между финансови институции - банки, борси, инвестиционни компании, застрахователи, хедж фондове.
Трансакциите с акции и облигации ще бъдат облагани с 0,1 процента, а деривативните сделки - с 0,01 на сто. Данъкът ще се прилага, ако институцията е базирана в ЕС, въпреки че
трансакцията може да е направена извън ЕС. Според неправителствената организация Оксфам (Oxfam) от данъка се очакват постъпления от 37 милиарда евро, но според френския министър по европейските въпроси сумата е 10 милиарда. За разлика от Франция, Германия е против ДФТ да захранва европейския бюджет.

 


 


Тагове: Литва, данък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg