EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Литва загуби арбитраж срещу "Газпром"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва загуби арбитраж срещу "Газпром"

mail10:32 | 24.06.2016прегледи 865 коментарикоментари 0


Стокхолмският арбитраж е отхвърлил иска на Литва срещу „Газпром", с който балтийската държава претендираше за 1,4 млрд. евро заради надути цени на синьото гориво, заяви литовският енергиен министър Рокас Масюлис, цитиран от руската агенция „Интерфакс".

„Арбитражът не откри нарушение от страна на руския концерн", каза той, отбелязвайки разочарованието на Вилнюс от решението.

Съдебните разходи по делото са разделени между двете страни, които ще платят по 0,5 млн. евро.

Спор бе за цената на природния газ, доставян от „Гзапром" в периода 2004-2014 година. Искът бе внесен през 2012 г. от Литва, според която руският монополист е завишил цените на суровината като е променил формулата за ценообразуване след приватизацията на литовката газопреносна компания Lietuvos Dujos.

Дотогава „Газпром" бе единственият доставчик на синьо гориво в Литва, но страната през 2014 г. подписа договор за внос на втечнен газ от Норвегия и година по-късно започна да получава първите доставки. Според изказвания на Масюлис от преди няколко месеца през 2016 г. Русия ще загуби статута си на на най-голям доставчик на газ в страната и такъв ще стане Норвегия, чиято суровина ще покрива вече над 50 процента от потреблението в страната, което е средно около 2 млрд. куб. м годишно.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg