EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лиляна Павлова за магистралите и зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лиляна Павлова за магистралите и зимата

mail11:40 | 20.10.2011прегледи 950 коментарикоментари 0


Най-младият министър в кабинета на Бойко Борисов - 33-годишната Лиляна Павлова, не се чувства подценявана заради възрастта си, призна тя пред bTV. Според нея не трябва да се делим на млади и стари, а на можещи и знаещи и не можещи. Работила е в администрацията от 1999 година. Завършила е Международни отношения в УНСС, доктор по икономика. Омъжена, има 4-годишна дъщеря София.
„Инвестирала съм изключително много в професионалното си развитие именно в тази сфера – управление на инфраструктурни проекти и на европейски фондове и мисля, че това е темата, която съм видяла от всички гледни точки”, каза Павлова в студиото на „Тази сутрин”.
Работила през цялото си следване, имала възможност за докторантура във Великобритания, но решила да остане в България. „Аз съм националист и искам да живея и работя в България, детето ми да живее тук”, каза Павлова.
Завари ли ни зимата отново неподготвени?
Павлова отбеляза, че зимата още не е дошла и че става дума за природно бедствие и кризисна ситуация – с много бури, ураган и паднали дървета, които задръстили платната за движение. Това била и причината да не могат снегорините да се придвижат до местата, където имаше снеговалежи. Павлова отбеляза обаче, че е имало изключително добра координация между институциите, създаден е кризисен щаб. „Готови сме за зимата, имаме снегопочистващи машини, имаме договори с фирмите, които го извършват”, каза Павлова и посочи, че още преди 2 седмици е направена проверка за наличието на луга, сол, която показала, че количествата са достатъчни. Специален екип работи денонощно и ще следи обстановката по пътищата.
Ще плати ли ЕС за строителството на магистралите?
„Стратегия 2020 в пътния сектор е именно това – нашите приоритети са 7 магистрали – 7 скоростни пътища, голяма част от тях вече се изпълняват”, каза строителният министър. По думите й до 2013 година магистрала „Тракия” ще е напълно завършена, в момента се работи и по магистрала „Марица” и първия лот на магистрала „Струма”. За всички тези проекти има осигурено финансиране по Оперативна програма „Транспорт” в размер на почти 1 млрд. евро за периода 2007-2013 г. За АМ „Тракия” финансирането тече, чака се одобрението на апликационната форма за магистрала „Марица”, а апликационната форма за „Струма” в момента се подготвя. Павлова посочи, че има уверението на ресорния еврокомисар Йоханес Хаан, че парите по ОП „Транспорт” са налични и всички приоритетни проекти ще бъдат построени. ”Темата, която беше засегната, че извън тези 1 млрд. евро, по които строим тези магистрали, са ни необходими още толкова, за да изградим третия лот на магистрала „Струма” – Кресненското дефиле. Този финансов ресурс не е от програмния период 2007-2013 година, но това е ресурс, който ще имаме възможност да получим и това беше потвърдено от комисаря по регионалната политика за следващия програмен период”, каза Павлова. Министърът отбеляза, че България е единствената от 27-те страни-членки на ЕС, през която минават пет трансевропейски коридора, по протежението на един от тях е магистрала „Струма”. А пътят София - Велико Търново- Русе – магистрала „Хемус”, също е влязъл в приоритетите и може да получи финансиране през следващия програмен период.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg