EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Либия: Мир срещу петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Либия: Мир срещу петрол

mail16:00 | 16.05.2011прегледи 802 коментарикоментари 0


Най-голямата либийска петролна компания няма да възобнови производството си, докато войната не спре и това вероятно ще бъде справедливо и за останалите либийски фирми, заяви снощи пред Асошиейтед прес информационният директор на Arab Gulf Oil Co. (Agoco) Абделджалил Мохамед Майюф.
Agoco, на която преди (гражданската война - бел. ред.) се падаше над една четвърт от общото производство на Либия от 1,6 милиона барела дневно, спря добива, защото се страхува от нови атаки на частите, останали верни на лидера Муамар Кадафи. "Всичко зависи от сигурността. Ние можем да произвеждаме и утре, но нашите находища ще бъдат атакувани", заяви Майюф в интервю. "Не можем да разположим армия около всяко находище. Не сме военна компания, а силите на Кадафи са навсякъде". Той заяви, че те са на близо 40 километра от югоизночните находища Месла и Сарир. "Не можем да кажем кога ще възобновим работа, защото това зависи от военната операция и от това кога Кадафи ще си отиде".
Майюф допълни, че решението (за спиране на производството -бел. ред.) е било взето, след като ракетният обстрел от 4 април сериозно е повредил помпената станция и производствените мощности на югоизточното находище Месла, а след няколко дни последвала атака и срещу станцията за изпомпване на петрол в средата на 510-километровия тръбопровод от Месла до пристанището Тобрук. При второто нападение бяха убити осем бунтовници, охраняващи петролопровода.
Кадафи нанесе удар, след като бунтовниците току-що бяха започнали да изнасят петрол, възобновявайки доставките след няколко седмици на престой заради водените сражения. Метежниците продадоха един милион барела петрол със съдействието на Катар. Очакваше се, че износът може да донесе пари за борбата срещу лидера, който 42 години оглавява Либия и продължава да контролира западната половина на страната. След обстрелите началникът на метежниците, отговарящ за петрола, Уахид Бугайгис заяви, че ремонтните дейности в Месла ще приключат за близо три седмици и тогава ще се възобнови транспортирането на петрол. Майюф отсече, че Бугайгис "не знае какво говори". Бугайгис заяви пред Асошиейтед прес в събота, че вече няма пълномощия в метежничиския граждански Национален преходен съвет. Предполага се, че оставката е заради разногласията с Agoco. Съветът обявил състава на разширения временен кабинета в петък, но името на приемника на Бугайгис не било посочено. И макар това да не влиза в пълномощията му, Майюф разкритикува остро страните, които, според ръководството на бунтовниците, подкрепят Кадафи отчасти заради гласуването в Съвета за сигурност по Либия. "Страни като Русия, Китай, Индия и Бразилия също заемат странна позиция. Те трябва да са загрижени за интересите си в Либия, да са загрижени какво ще се случи там, когато цяла Либия бъде освободена от Кадафи", каза Майюф. China Oi, Oil India и руския Газпром, както и бразилската Petrobas имат инвестиции в Либия.
Близо 80% от либийските петролни находища и петролната инфраструктура на страната са се намират в източната част на страната или в този район, който мина под контрола на метежниците през последните три месеци след бунта против Кадафи на жителите на североизточното пристанище Бенгази.
Майюф заяви, че повечето петролни находища в западната част на Либия са били управлявани от западни компании, които са се евакуирали преди няколко седмици, а производството от най-голямото западно находище - Хамада - било спряно още в началото на бунта. Той допълни, че петролната рафинерия в Рас Лануф, в Западна Либия, е работила с петрол на Agoco, затова не може да възобнови работата си, докато това не направи самата Arab Gulf Oil Co. Agoco е осигурявала и близо 15% от суровината за преработващото предприятие в Ез Зауия, източно от Триполи, допълни Майюф.
Agoco, която е най-голямата компания, работеща в Либия, по обеми на производството и размери на запасите на международните й петролни находища, е оставила шепа свои служители на производствените мощности, но само за своевременно обслужване на оборудването, каза Майюф. Преди бунта компанията произвеждаше по 425 000 барела дневно, а след това този обем се сви до 130 000 барела дневно. Майюф каза, че ръководството на либийските петролни компании отдавна са се отнасяли с подозрение към официалните цифри, публикувани от режима на Кадафи, според които производството на страната е 1,6 милиона барела дневно. "Те използваха тази цифра през последните три години, но ние знаехме, че производството се увеличаваше. Мнозина от нас подозирахме, че то на практика е
два милиона барела дневно", допълни Майюф. Според него от 300 000 до 400 000 барела лек либийски петрол са се продавали на спотпазара, а парите от тези сделки са отивали за Кадафи и шепа от елита. Няма никакъв начин да се проверят тези твърденията на Майюф. Либия осигурява само малка част от световното производство и значителна част от нейното черно злато се изнася в Европа, но
опасенията от разпространение на подобни въстания в други арабски страни, добиващи петрол, доведоха до рязко повишение на световните цени на петрола.
Либия е с най-големите доказани запаси на петрол в Африка и те достигат близо 46,4 милиарда барела (по към януари 2011 година), според данни на изданието "Oil and Gas Journal". На фона на нарушените доставките на бензин и дългите опашките бунтовническият Национален преходен съвет излезе с призив да се пести бензинът в името на гарантирането на доставките на горива в цяла освободена Либия и особено в обсаденото пристанище Мисрата, където миналата седмица при обстрел с ракети бе взривен склад за горива.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg