EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Либерализират енергийния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Либерализират енергийния пазар

mail17:00 | 08.03.2012прегледи 617 коментарикоментари 0


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. За проекта гласуваха 81 депутати, деветима бяха против, а 17 се въздържаха. Законопроектът въвежда изискванията на новото европейско законодателство в областта на вътрешните пазари на електрическа енергия и природен газ - Трети енергиен либерализационен пакет. Той транспонира Директива 2009/72/ЕС и Директива 2009/73/ЕС. Срокът за това е изтекъл на 3 март 2011 г. и срещу България на 30 септември миналата година са започнали наказателни процедури.

Законопроектът предлага да се засилят правомощията и отговорностите на регулатора на пазара на електроенергия и природен газ - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Въвежда се моделът на "независим преносен оператор", както и "доставчик от последна инстанция". Доставчиците от последна инстанция ще снабдяват с електрическа енергия клиенти, които купуват енергия на нерегулирани цени и не са излезли на свободния пазар, както и в случаите, когато са били на свободния пазар, но са останали без доставчик на електрическа енергия.

Петър Димитров от Коалиция за България посочи, че има множество критики на генералната дирекция "Енергетика" на ЕК по законопроекта. Основни критики на генералната дирекция, с които се съгласяват от левицата, са съществуването на обществен доставчик, липсата на енергийна борса, липса на политическата независимост на ДКЕВР. Най-големият компромис, който можем да направим по този закон, е да се въздържим при гласуването му, каза той.
Мартин Димитров /Синята коалиция/ също отправи критика заради независимостта на ДКЕВР от изпълнителната власт. Според него трябва да има възможност за либерализиране на транзита по тръбите за пренос на природен газ.
Според Рамадан Аталай /ДПС/ и с този закон не се създава финансова рамка. Той добави, че слабост е липсата на възможност да се прогнозира с колко ще се увеличат цените на електроенергията и на природния газ.
Павел Шопов /"Атака"/ определи като проблем отделянето на преносната система в отделно предприятие.
Според Валентин Николов от ГЕРБ мандатността на членовете на ДКЕВР я прави независима от изпълнителната власт. Той посочи, че само в две държави в ЕС този регулаторен орган се избира от парламентите, а в останалите - или от правителството, или от ресорния министър.
Министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че целта на законопроекта е да бъдат съчетани желанието за либерализация на пазара със запазването на ниски цени. По думите му цените на електроенергията у нас са три и половина пъти по ниски от тези в ЕС.Източник/БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg