EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лечебните тайни на българския охлюв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лечебните тайни на българския охлюв

mail13:00 | 19.04.2012прегледи 18021 коментарикоментари 3


Силвия Стоядинова
Отглеждането и развъждането на охлюви у нас, като отрасъл в земеделието, се развива все по-бързо и динамично. В Европа и по света култивираното оглеждане на охлюви е изключително развит отрасъл от много години. В химическия си състав охлювното месо съдържа вода, белтъчини, липиди, витамини и минерални вещества. Заради високото съдържание на цинк, желязо, магнезий, калций, натрий, както и на белтъци в месото, охлювите са е една от най-ценните и търсени храни в света. Освен кулинарен деликатес, охлювите се използват все повече и в медицината, и в козметиката. Екстрактът от охлюви е известен с факта, че регенерира тъканта и възстановява счупена черупка на охлюва. Древният грък Хипократ, който се смята за баща на медицината, е един от първите, който е използвал екстракт от охлюви в мехлеми против бръчки и за заздравяване на кожата.
Биокомпоненти добити от охлюви бяха показани и на изложение "Зелена седмица” в Берлин от български учени от Института по органична химия на БАН. Какви са продуктите, кои са лечебните им свойства и има ли интерес от хората ? На тези и други въпроси разговаряме с д-р Александър Долашки от Института по органична химия към БАН, който участваше и в представянето на продуктите в Берлин.

Д-р Долашки има ли интерес към продуктите, които предлагате ?

На световно изложение ние представихме два вида продукти. Единият продукт, който разработваме в Института по органична химия на БАН, е изолираният от градински охлюви протеин: хемоцианин, или както се нарича още "синя кръв". Другият продукт е слуз от охлюви, която притежава антибактериални и регенериращи свойства. Продуктите предизвикаха голям интерес.

Как се добива слузта от охлюви и от кога е популярна у нас ?

България е известна с изключителната си природа, където се развиват и охлювите. От хемолимфата им ние изолираме хемоцианин, който изпълнява същата функция като хемоглобина при хората, но има син цвят. Тъй като хемоцианинът изолиран от калифорнийската мида от keyhole limpet (KLH) вече е утвърден като безценна съставка на лекарства срещу рак на пикочния мехур, то провежданите от нас изследвания се сравняват с този хемоцианин. Той се предлага като лекарство IMMUCOTHEL® за лечение на тумор на пикучния мехур от немската фирма „Биосин”. От проведените съвместни изследвания с научни колективи от Института по Паразитология и катедра „Генетика” от Медицинска академия, ние установихме, че хемоцианинът от градински охлюв е по-активен в сравнение с тези от Черноморската рапана и калифорнийската мида.

За какво са полезни охлювите и към момента за какво се използват най-много в медицината ?

Охлювът представлява богат източник на продукти. Той се предлага като деликатес и качеството на месото му е забележителен. То е богато на белтъчини и витамини и бедно на мазнини, което го прави полезно да се употребява при затлъстяване и повишен холестерол. Също така се оказа, че охлювите са богат източник на природни вещества, които притежават антимикробна активност. Както хемолимфата, така и слузта от охлюви съдържа активни компоненти като гликани, гликопротеини, ензими, протеини, антимикробни пептиди и др., те могат да се използват като чисти компоненти в лекарствени продукти за вътрешна употреба. Тези компоненти, включени в екстракти, притежават лечебно действие при стафилококови инфекции - кожни инфекции, инфектиране на рани, пневмонии, мастити, флебити, менингити, инфекции на пикочните пътища, хранителни отравяния и др. Заедно с колеги от „СИКО-Фарма" и колеги от Германия, ние установихме, че тези екстракти могат да се използват срещу болестотворни щамове на Escherichia coli, които причиняват разстройство с отделяне на кръв, бъбречни увреждания. Също така могат да се прилагат при инфекции по отделителната система, причинени от Klebsiella pneumonia и др.

В козметиката за какво най-вече се използват охлювите ?

Известно е, че секретът от охлюви, благодарение на високата си проникваща способност и мощния си регенеративен потенциал, е популярна съставка на различни козметични продукти. Той се използва от италианска козметична фирма за създаване на кремове, балсами, тонери и т.н., които имат силен и траен козметичен ефект. Много подходящи са за заличаване на белези, зарастване на рани, премахване на нежелана пигментация, срещу стрии и целулит, успокояване на раздразнена кожа.

С кои фирми и организации си сътрудничите ?

Един колектив не може да притежава уменията и оборудването за разработване на толкова разнообразни продукти, каквито ни предоставя охлювът. Ето защо тези изследвания се провеждат в сътрудничество с колеги от Институт по експериментална патология и паразитология, БАН, Катедра Медицинска генетика при Медицински факултет, Биологическия факултет- гр. София, както и колеги от Белгия, Италия, Гърция и болницата по урология в гр. Тюбинген, Германия.

Предвиждате ли разработване на нови продукти?

Да, една от главните ни цели е да се разработят нови, висококачествени и полезни за здравето природни компоненти от екологично-чиста и леснодостъпна суровина - охлювен секрет.


 


 
Коментари
 
Снежана Димитрова - 06-11-2012 г. 14:06:23

Здравейте! Интересува ме продуктът "Снейл Елексир" за стомашни проблеми. Така поне пише на опаковката. Дали е наистина точно за стомашни проблеми, тъй като се предлага и друг продукт от охлюви, който силно наподобява този, но е предназначен за кости. Как мога да получа по-подробна информация за продуктите, съдържание, предназначение, колко време да се пие. На шишето единствено пише дозировката, 3 пъти на ден по 5 мл. Благодаря предварително!

Dimitrina - 03-02-2013 г. 17:26:28

Ot kyde da si porycham gela za psoriazis na Александър Долашки .Tel )0888 56154 Blagodarq

Веселин АТанасов - 19-03-2013 г. 19:37:05

какво е мнението относно твърдението за лекуване на язви с поглъщане на живи ахлюви.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145