EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летни маршрути - Враца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летни маршрути - Враца

mail09:30 | 06.07.2012прегледи 1231 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

На 20 юли от 10.30 ч. в археологическия обект Оходен-Валога, на около 20 км северно от Враца, ще се реализира уникална демонстрация-ритуал на жътва на еднозърнест и двузърнест лимец, засят през есента. За целта ще бъдат използвани автентични за новокаменната епоха сърпове от рог и кремък. Археологическото лято във Врачанско е в разгара си. Точно в центъра на светилището на Бога Слънце край село Оходен бе намерен детски скелет отпреди 8 хиляди години. Историците смятат, че находката е уникална, защото бележи първото по нашите земи човешко жертвоприношение за умилостивяване на боговете. Според археолозите анализът ще даде ценни данни за култовете на ранните земеделци, на първата европейска цивилизация, свързани със слънцето и неговото движение по небето.

За първи път у нас с помощта на художника Красимир Тодоров се извършва обемно сканиране на археологическия обект по технологията 3D. По този начин праисторическото селище на първобитните хора ще оживее виртуално пред погледа на туристите и буквално ще ги върне в каменната ера.
Разкопките на неолитното селище край село Оходен ще продължат със серия атрактивни възстановки по метода на експерименталната археология.
Изкушените от историята могат да посетят и самия град Враца и Регионалния исторически музей. Най-голямата гордост на града е Рогозенското съкровище. Трябва да се знае обаче, че от 31 май 2012 г., в продължение на три месеца, представителна част от съкровището гостува на Община Бургас. Въпреки отсъствието му, в музея има какво да се види. В зала „Археология” например е показана колекция култови съдове и антропоморфни глинени фигурки от с. Градешница. В зала „Тракийски съкровища” са експонирани находките от Могиланската могила. Златният венец и златните обици са едни от шедьоврите на античното златарство. Уникалният сребърен наколенник с позлата е местно производство и носи белезите на тракийското декоративно изкуство. Към колекцията са включени и множество златни и сребърни апликации. В същата експозиция са изложени съкровищата от Мизия (Букьовци) и Галиче, представени от сребърни, позлатени и златни ритуални съдове, апликации и фалери с изображения на Богинята майка и Тракийския конник. В отделни витрини са подредени изделия на ювелирното изкуство от епохите на Античността, Средновековието и Възраждането. Впечатляваща е и „Ботева зала”, посветена на легендарната чета на поета-революционер.
В намиращия се наблизо етнографски комплекс пък може да бъде разгледана уникална експозиция „Традиционни превозни средства и модерно коларство”. Тя проследява превозните средства от „дървената” волска кола и „писаната” магарешка каручка до модерния файтон. Модерните превозни средства са свързани с името на Мито Орозов от Враца. Самоук, но предприемчив, трудолюбив, истински новатор, Орозов още в 1883 г. създава малка работилница-коларница. Фабриката му представлява интерес по отношение на организацията на труда и начина на производство: правилника за вътрешния ред, правилника за приемане на ученици /чираци/ и каталога-проспект на предлаганите модели. Ограниченият брой работници произвежда с особена прецизност луксозни файтони, двуколки, брички, кабриолети, катафалки и санитарни коли. За изработката им се използват само висококачествени материали, по-голяма част от които – внос от чужбина. Мито Орозов сам разработва, внедрява или усъвършенства редица компоненти и детайли, рационализира производствения процес.

С кола
Враца е пресечна точка на два от най-големите европейски транспортни коридори -коридор 4 и коридор 7. Намира се на 112 км северно от София, на около 40 км югоизточно от Монтана и на 14 км северозападно от Мездра.
С автобус
Автогара Враца- информация
092/622558

ЖП
ЖП бюро и гара
092 624 415

Снимки: Община Враца


Тагове: Враца, туризъм
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg