EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летището в Балчик получава 30 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летището в Балчик получава 30 млн. лв.

mail10:50 | 22.07.2011прегледи 798 коментарикоментари 0


Важността на летището в Балчик за плановете на Министерския съвет се откроява с всеки изминал ден, коментира в своя публикация в. „Народно дело”. Лично министър Росен Плевнелиев пристигнал в понеделник на аеропорта, за да огледа състоянието му.
Той се разпоредил да започне освобождаването на сградите и съоръженията на военното летище, които ще се ползват и за граждански полети. В. „Народно дело” припомня, че в началото на месеца след изричното настояване на министър-председателя Бойко Борисов правителството реши спешно да налее 30 млн. лв. в обекта, който да се ползва за стимулиране на туризма в Североизточна България. Появиха се обаче предположения, че цялата инициатива доста добре ще обслужи интересите на „Албена” АД, както и на близките голф игрища. След визитата на Плевнелиев стана ясно, че се започва строителството на нов асфалтов път. Той ще е с широчина девет метра и ще бъде входната артерия към хангара на летището. Така гражданите няма да използват портала на военните. Плевнелиев е представил на командирите Андрея Андреев, който ще оглавява бъдещото държавно търговско дружество. Андреев ръководеше до преди няколко години и варненския аеропорт, преди да бъде назначен за ръководител на летището в Пловдив.
Според песимисти целта е приватизация на държавната собственост. Очаква се държавата да вложи около 30 млн. лв. в летището. Парите се предвижда да бъдат възвърнати чрез oтдаване на лицензираното летище на концесия. Основен двигател на решението е премиерът Бойко Борисов, който настоява догодина пистата да функционира за новия туристически сезон като гражданска и да се използва от големите оператори, които да водят туристи в Северна България. Според премиерската разпоредба военните ще продължат да използват летището и двата им обекта – авиотехническата база и поделението на радиотехнически войски, ще съществуват без промяна във функциите и числения си състав. В момента там работят около 120 военни и цивилни служители. Според коментарите на едни – в бързите действия за изпълнение на правителственото решение се коренят интереси на близките голф игрища, но според други – летището не трябва да се “консервира” за военни цели, а да се използва от всички граждани, както е в повечето от европейските държави. Песимистичните прогнози са за приватизация на държавната собственост, унищожаване на летището и превръщането му в поредния развлекателен туристически комплекс.
Тази седмица на летище Балчик приемно-предавателна комисия извършва задължителните процедури по прехвърляне на активи от военното министерство към транспортното. Очаква се напролет летището да бъде със сменен статут за ползване и лицензирано като гражданско. Според най-оптимистичните прогнози на специалисти тогава ще могат да се извършват граждански полети. Преди това трябва да се изгради задължителната инфраструктура, митнически и гранични пунктове и други. В отговор на премиерската забележка, че полосата на летище Балчик е неподдържана и неравна, работещи на летището обясниха: упрекът на министър-председателя е неоснователен, тъй като това е полоса от шестограмни бетонни плочи, фугите между които предизвикват въпросното друсане, което той е усетил, приземявайки се с правителствения самолет. Този ефект се проявява на всички летища, чиито полоси са строени по същата технология.
 


Тагове: Балчик, летище
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045