EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Летище става крайбрежен парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летище става крайбрежен парк

mail16:45 | 20.12.2022прегледи 689 коментарикоментари 0


600 акра в покрайнините на гръцката столица Атина ще се превърнат в гигантски крайбрежен парк – най-големият на територията на страната, по-голям дори от известния Хайд парк в Лондон.

От много време международното летище на Атина Ellinikon International Airport, което не функционира от 2001 г., е повод за дебати в местното правителство относно финансиране и намиране на механизъм за управление на проекта за трансформиране на 600-те акра неизползвано пространство в най-големия крайбрежен парк в Европа.

Мястото има многопластова история – от праисторическите селища до изграждането на летището през 20-ти век и използването му за Летните олимпийски игри през 2004 г. И сега тази история получава възможността да бъде надградена със създаването на Ellinikon Metropolitan Park по проект на архитектурното бюро Sasaki.

Проектът предвижда възстановяване на ландшафта и постигане на благоприятен за климата дизайн. Идеята е мястото да функционира едновременно като парк, детска площадка и културен център за гръцката столица. По план, реалната работа по проекта се очаква да стартира още през 2023 г.

Историята на мястото като една от отправните точки за дизайна.

Сградата на Терминала, строена през 60-те години на миналия век, проектирана от арх. Еро Сааринен (финландско-американски архитект и индустриален дизайнер), ще бъде запазена и адиптирана като Арт център за събития, разположен в сърцето на парка. Освен това дизайнерите, като взимат предвид характерния за обществените пространства в Атина облик – с много пасивни пейзажи, които съжителстват в съседство с древни руини или градски площади и улични пейзажи, искат с новия парк да помогнат на хората да се свържат отново с природата. В този смисъл, по данни на екипа, интервенцията ще увеличи разпределението на откритото пространство на жител в Атина с 44%.

Перфектен баланс

Органичният визуален израз подчертава намерението за възстановяване на екосистемата и топографския характер на обекта, докато по-твърдите линейни изрази говорят за наследството на летищните писти и олимпийските спортни игрища. По този начин дизайнът постига баланс между културното изразяване и необходимостта от възстановяване на жизненоважни местообитания. Подробен анализ е идентифицирал основни растителни видове, които осигуряват ключови екологични ползи. А въз основа на резултатите от анализа са избрани над 30 000 нови дървета от 86 вида. Такива, които са подходящи за специфичния почвен профил на терена, превръщайки района в гореща точка на биоразнообразието.

Недостигът на вода за напояване на парка е един от проблемите, които се „изпречва“ на пътя на архитектите. А решението им е да разработят система за използването на изцяло рециклирана вода. Така бившoто олимпийско място за кану-каяк е планирано като зона за събиране на дъждовна вода. Езерото ще служи и като авариен резервоар за контрол на сушата и пожарите.

Дизайнът на Ellinikon Metropolitan Park използва съществуващите материални ресурси. Дава приоритет на издръжливите материали с дълъг живот, за да намали общия въглероден отпечатък на парка. Бетонът от съществуващите писти на летището се използва повторно в парка, за да разкаже историята на миналото на обекта. Чрез инструментите Carbon Conscience и Pathfinder дизайнерските решения се основават на увеличаване на изолирания и съхранен въглерод и намаляване на въплъщения въглерод. Целта е в рамките на 35 години мега паркът да достигне въглеродна неутралност.

Управлението на почвата, повторното използване на материалите, ефективните водни системи, производството на храна и енергия и създаването на местообитания… Всичко това допринася за работещ пейзаж, съсредоточен върху екологичното възстановяване, отзивчивостта към климата и справедливия достъп за всички жители на Атина./1kam1.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg