EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Летища: Бургас, Пловдив - полети до Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летища: Бургас, Пловдив - полети до Истанбул

mail09:15 | 10.01.2023прегледи 792 коментарикоментари 0


През изминалата година аерогарите във Варна и Бургас са посрещнали 3,1 милиона пътници, като са обслужени 23 700 полета на 72 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка, съобщиха от дружеството концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Отчита се ръст от 59 на сто на обслужените пътници през миналата година в сравнение с данните за 2021 година, както и възстановяване на пътникопока, въпреки все още непредвидимата ситуация, предизвикана от военния конфликт в Украйна.  

Още в началото на август летище Бургас посрещна своя милионен пътник за 2022 година. Данните на концесионера показват, че са изпълнени полетни програми на 50 авиокомпании до 85 дестинации, като аерогарата е обслужила 1 630 000 пътници, което представлява ръст от 72 на сто спрямо 2021 година.

Петте страни, от които летище Бургас е обслужило най-много пътници, са Полша (421 000), Великобритания (372 000), Чехия (201 000), Германия (155 000) и Израел (79 000). Водещите дестинации от Бургас включват Лондон, Варшава, Прага, Катовице и Тел Авив.

През изминалата година шест нови авиокомпании изпълниха полети от и до летище Бургас, а към портфолиото бяха добавени три нови дестинации – Анталия, Турция; Зиелона Гора, Полша и Бари, Италия. Равносметката показва, че в Бургас са изпълнени малко под 12 300 полета през 2022 година, от които 5169 са били чартърни.

Най-голям е броят на чартърите от Полша, Израел и Великобритания. За аерогарата най-натоварени са били летните месеци юни, юли и август, като само на 29 юли са били обслужени 25 686 пътници. През бургаското летище са преминали и 6244 тона карго товари и поща за година, съобщиха още от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

----------------------

Летище Пловдив изпълнява по 18 полета на седмица. Аеропортът започна новата 2023 година с редовните полети на авиокомпаниите "Райънеър" (Ryanair) и "Уизеър" (Wizzair) до и от Великобритания и Германия, но и с чартъри на "Джет2" (Jet2) от Белфаст и на "Сънекспрес" (SunExpress) и "Фрийбърд" (Freebird) до Анталия. Това съобщи председателят на Съвета на директорите Дойчин Ангелов.

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България - 2019 г., което е причината за изпълнението на две нови чартърни програми, отбеляза Ангелов.

По два полета седмично от Анталия и Измир до Пловдив се изпълняват от авиокомпанията "Сънекспрес". Те ще продължат до началото на февруари. Другата програма от Белфаст, Северна Ирландия, предвижда по два полета седмично до 26 март.

В момента от летище Пловдив има общо 14 редовни полета всяка седмица до двете лондонски летища Лутън и Станстед, до Дортмунд и Меминген в Германия, както и до Дъблин, припомни Ангелов.

В периода от 1 април  до 30 ноември 2022 г. на летище Пловдив са обслужени 149 192 пътници, което е почти два пъти повече в сравнение с цялата предковидна 2019 г. За постигането на тези резултати съществена роля има Фондът за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България. Той бе създаден през 2010 г. от осем общини - Асеновград, Хисаря, Пловдив, Родопи, Чепеларе, Куклен, Калояново и Раковски. От ръководството на летището очакват присъединяването на общините Смолян, Пазарджик и Велинград. Водят се разговори и с общините Карлово, Стара Загора и Кърджали.

Официално от 7-ми януари стартира продажбата на билети за полети от Пловдив до Истанбул, съобщи 24 часа он лайн. Те ще се изпълняват два пъти седмично в сряда и в събота със самолети Boeing 737 и Airbus 320, които са с капацитет 180 пътници. Самолетите ще кацат на азиатското летище "Сабиха Гьокчен".

Преди дни се проведе среща между посланика на България в Турция Ангел Чолаков и главния изпълнителен директор на Pegasus Airlines Гулиз Йозтюрк в Истанбул във връзка с откриването на новата авиокомпания. По-рано среща бе проведена и между председателя на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов, изпълнителния директор на аеропорта Красимир Пешев и представителите на турската нискотарифна авиокомпания „Пегасус еърлайнс“.

Дестинация Пловдив вече е отворена за резервации на сайта на авиокомпанията www.flypgs.com. Справка показва, че цената на най-евтиния еднопосочен билет започва от 30 евро.

„Изключително сме щастливи, че в кратки срокове договорихме стартирането на редовната авиолиния Пловдив-Истанбул. По този начин се отваря вратата в Пловдив да пристигнат по-лесно туристи от различни точки на света, а и българи да летят без проблем от Пловдив до стотици дестинации чрез прикачване на истанбулското летище“, коментира председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

В момента от летище Пловдив има редовни полети до двете лондонски летища Лутън и Станстед, немските в Дортмунд и Меминген, изпълняват се и полети до Дъблин.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg