EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Лекарствен пазар за $20 млрд. пред бг фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекарствен пазар за $20 млрд. пред бг фирми

mail05:55 | 14.06.2018прегледи 2317 коментарикоментари 0


През последните години една от водещите групи стоки в износа за Русия са лекарствата, които заемат между 15 и 30% дял, по данните за двустранната търговия през първото тримесечие на 2018 г. Износът на медикаменти е нараснал с 31,5%. Това стана ясно от приветствие на министъра на икономиката Емил Караниколов до участниците в българо-руския бизнес форум „Медицина и фармация – 2018“.  

Данните за търговията между двете държави през 2017 свидетелстват за увеличаване на икономическата активност. Според данните на българската статистика двустрастнния стокообмен има 6,7%  дял от общия външнотърговски обмен на република България и съставлява 4,300 млрд. щ.д., като бележи ръст от 41,6%. Износът се е увелечил с 87% процента, а вносът с 34%.  Износът достига 810 млн. и относителен дял 2,7%, вносът достига 3,5 млрд. щ.д. и относителен дял от 10%. Стана ясно още от привествието на министър Караниколов.

„Обемът на лекарствения пазар в Русия надхвърля 20 милиарда долара. Този пазар е по-голям от автомобилния. Една трета от него са държавни пари. Това са средства, които отиват за борба с диабета, онкологичните заболявания, туберкулоза, ХИВ“, каза д-р Виктор Дмитриев, генерален директор на Асоциацията на руските фармацевтични производители. Той посочи, че в тяхната асоциация над 50% от членовете са транснационални компании, които са изградили заводи на територията на Русия. „Чуждестранните инвеститори са вложили над 2 милиарда евро в строителството на нови заводски мощности в Русия.  Днес имаме цели нови клъстъри“, каза Дмитриев. В момента Русия напълно сама задоволява нуждите си от инсулин и дори е износител.  „По време на срещите ми в българското министерство на здравеопазването обсъдихме въпроса за доставката на инсулин в България“, разкри Виктор Дмитриев.

По време на форума от руска страна бе отправена покана към българските производители да открият свои производства и в Русия.

Форумът премина при изключително голям интерес от страна на български и руски компании специализирани в областта на медицинските технологии и оборудване, фармацията и санаторно-оздравителния туризъм, и рехабилитация. Участниците имаха възможност да представят своите постижения и да обменят опит и идеи за бъдещо партньорство.

По време на форума стана ясно, че следващия месец предстои подписването на Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция по лекарствата и Държавния институт за контрол на лекарствените средства в Русия. Обхватът му ще засегне преди всичко GМP -сертификацията – частта от регулацията на фармацевтичния бизнес, свързана с правилата за добра производствена практика. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4071