EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лекарствата - конкуренцията на пазара се огранича

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекарствата - конкуренцията на пазара се огранича

mail19:05 | 24.02.2011прегледи 1644 коментарикоментари 0


Обемът на търговията на лекарства за домашно лечение, заплащани със средства на НЗОК, формира най-голям дял в търговията с лекарства в страната, поради което за всички участници по фармацевтичната верига е от изключително значение възможността да търгуват с тях.

С решение от 17.02.2011 г. Комисията за защита на конкуренцията постанови, че разпоредби на Наредба № 10/2009 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти по чл. 262, ал. 4, т.1 от ЗЛПХМ, издадена от Министъра на здравеопазването и Инструкция на № РД -16-9/26.02.2010 г. на НЗОК водят до ограничаване на конкуренцията на пазара на лекарствени средства за домашно лечение, изцяло или частично заплащани от НЗОК. В съответствие с правомощията си, КЗК препоръчва изменение на Наредба 10/2009 по начин, който не ограничава конкуренцията на пазара на лекарства. Препоръките на КЗК не са задължителни. Това е второ произнасяне на КЗК след 2006 г. относно антиконкурентния ефект на т.нар. „оторизации” на търговците на едро. Към момента Министерство на здравеопазването и НЗОК не са взели становище по направените препоръки.

Антимонополната комисия обръща внимание на изискването притежателите на разрешение за употреба на лекарствени средства изрично да посочват търговците на едро (т.е. дистрибуторите), които ще доставят лекарствата им на аптеките, сключили договори с НЗОК. Според КЗК това представлява допълнителна бариера за навлизане на пазара на търговия на едро с лекарствени средства, заплащани от НЗОК, ограничава конкуренцията между търговците на едро с лекарства по отношение на един и същ лекарствен продукт от Позитивния лекарствен списък, ограничава търговията на едро с лекарства, осъществявана между търговците на едро, както и избора на аптеките на търговец на едро, който да им доставя необходимите лекарства при най-изгодни условия.

Изискването, дава възможност на притежателите на разрешение за употреба да влияят едностранно върху конкуренцията на пазара на едро с лекарства. На практика едва няколко дистрибутора имат право да доставят дадено лекарство, заплащано от НЗОК до аптеките, докато за останалите това е невъзможно. Преценката кой дистрибутор – търговец на едро - да доставя лекарства на аптеките, сключили договори с НЗОК се определя не от аптеките и търговеца на едро, а от притежателя на разрешението за употреба. По този начин се ограничава конкуренцията между търговците на едро по отношение на един и същ продукт и се ограничава вътрешно-груповата конкуренция, в резултат на което намаляват стимулите на дистрибуторите да предлагат на аптеките по-добри условия.

Ограничаването на броя на търговците на едро, които могат да търгуват с лекарства, заплащани от НЗОК ограничава избора на търговците на дребно – те биват финансово санкционирани, ако закупят лекарствения продукт от неоторизиран дистрибутор. Същевременно задължението на търговеца на дребно да достави лекарствения продукт до пациента до 24 часа създава възможност “оторизираните” дистрибутори да налагат неизгодни търговски условия.

Премахването на изискването за предварително заявяване на търговците на едро пред НЗОК би подобрило конкуренцията на пазара на търговия с лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани с публични средства, категорични са експертите от международна правна кантора Волф Тайс. Така от една страна притежателите на разрешение за употреба няма да разполагат с механизъм да ограничават стопанската дейност на търговците на едро и ще прилагат едни и същи търговски условия към тях. От друга страна ще се избегне предоставянето на необосновано предимство на определени дистрибутори и ще бъде премахната една от многобройните бариери за навлизане на нови участници на пазара на търговия на едро с лекарствени средства.

 За Волф Тайс
Създадена през 1957 г., Волф Тайс се е превърнала в една от водещите правни кантори в Централа и Източна Европа. Фокусът на дейността на кантората е върху международното корпоративно право.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg