EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лекарите в спешните отделения с по-високи заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лекарите в спешните отделения с по-високи заплати

mail11:30 | 31.01.2011прегледи 542 коментарикоментари 0


Не достига медицински персонал за Спешната помощ в страната и главно в София. Това призна здравният министър д-р Стефан Константинов пред БНТ. По думите му, сега се мисли как да се вдигнат заплатите на хората, за да са по-мотивирани. „За да достига персонал, това става с вдигане на заплатите и подобряване условията на работа”, убеден е той.
Днес Надзорният съвет на НЗОК ще гласува методологията, по която институцията предлага да се заплаща на болниците през тази година. Миналата седмица стана ясно, че средствата за лечебните заведения през 2011 г. няма да бъдат увеличени, а ще са колкото през 2009 г., предаде Стандарт НЮЗ.
Здравният министър д-р Стефан Константинов определи методиката като „задържане на статуквото и бързо пилеене на пари”. Според него с така предложената система за плащане по-малко пациенти ще имат достъп до лечебните заведения през тази година.
Между Министерството на здравеопазването и НЗОК трябва да има много ясен синхрон, коментира министърът пред БНТ. „Няма начин здравната каса да бъде някаква държава в държавата”, заяви Константинов.
Здравеопазването е едно цяло, ние сме малка държава и политиката трябва да бъде единна. В края на миналата година така направихме така, че в Надзорния съвет хората, които не представляват държавата да са повече, да има повече прозрачност, допълни Константинов и уточни, че Министерството на здравеопазването прави политиката. „Информацията трябва да се споделя. МЗ трябва да разполага с цялата информация за това какво става в системата, а функцията на касата е да управлява парите на здравноосигурените. Има ли проблем касата, ще има проблем и в МЗ, и в политиката”, подчерта здравният министър.
Очаквам на днешния Надзорен съвет оперативното ръководство на НЗОК да представи сериозна методика и да се покаже с примери, с цифри какво ще бъде отсега нататък в лечебните заведения, заяви здравният шеф.
Във връзка с грипната епидемия, здравният министър заяви, че има достатъчно лекарства срещу грипа. „Личните лекари са снабдени и когато има нужда, те могат да дават такива безплатни лекарства на пациентите си”, каза министърът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg