EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лека рецесия за Британия през 2017

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лека рецесия за Британия през 2017

mail17:07 | 28.06.2016прегледи 507 коментарикоментари 0


Великобритания вероятно ще навлезе в "лека рецесия" в началото на 2017 година след гласуването на британците за напусне Европейския съюз, се посочва в нов доклад на американската банка Goldman Sachs, публикуван в неделя. Икономистите на банката също така понижиха и прогнозата си растежа на световната икономика с 0,1 процентни пункта до 3,1% през настоящата година. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания ще пострада с около 2,75 процентни пункта в следващите 18 месеца от кумулативните ефекти, дължащи се на повишената несигурност и влошаване на условията за търговия в резултат на Brexit, посочват водещите икономисти на Goldman Sachs - Ян Хациус, Джери Щен и Карен Рейгот.

Според тях растежът на британския БВП тази година ще достигне 1,5%, като това представлява намаление с 0,5 на сто спрямо предишната им прогноза. В същото време те очакват слаба рецесия в началото на следващата година и анемичен икономически растеж от едва 0,2% през цялата 2017-а година - далеч по-слаб от предишните им очаквания за експанзия на британската икономика с 2,0%.

Икономистите на Golman Sachs изброяват три "икономически трансмисионни механизми" в резултат на шока от вота за Brexit през миналата седмица.

На първо място, условията за търговия в Обединеното кралство има вероятност да се влошат, особено ако стане по-трудно да се изнася високо добавената стойност на услугите (включително финансовите услуги) към Европейския съюз, се посочва в анализа.

Второ, несигурността в дългосрочен план вероятно ще натежи върху икономическия растежа на Великобритания в краткосрочен план, тъй като фирмите ще се въздържат от нови инвестиции. Трето, извън Великобритания основните трансмисионни канали са по-слабото британско търсене за внос и много по-важно - очакваното затягане на финансовите условия чрез по-силен валутен курс (най-вече на еврото спрямо паунда) и по-ниски цени на рисковите финансови активи.

Банката Goldman Sachs намали и своите прогнози за растежа на икономиката на еврозоната и вече очаква БВП в региона на единната валута да се забави до 1,25% през следващите две години - с 0,5% под предишно прогнозите нива на растеж.

Банката намали и очакванията си за растежа на БВП на САЩ през втората половина на настоящата година от 2,25% на 2 на сто.

Могат да се окажат необходими и по-нататъшни корекции в низходяща посока, ако световните финансови пазари продължават да се влошат след първоначалната негативна реакция, или ако видим по-голяма от очакваното политическа и икономическа "зараза" от Brexit в други европейски страни, пишат анализаторите на Goldman Sachs.

Коментирайки централните банки, икономистите на GS посочват, че шокът от Brexit "изключва напълно" възможността за повишение на основната лихва на Федералния резерв на следващото заседание през юли.

Според тях Английската централна банка вероятно ще намали основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта до ново историческо дъно от 0,25% и може да поднови програмата си за кредитни облекчения, известна като "количествени улеснения", докато Централната банка на Япония може да прибегне до допълнителни стимулиращи мерки на заседанието си през следващия месец.

 

източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg