EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек спад при цени на производител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек спад при цени на производител

mail14:01 | 02.10.2018прегледи 605 коментарикоментари 0


Според НСИ общият индекс на цените на производител през август 2018 г. намалява с 0.1% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.6%, в преработващата промишленост - с 0.2%,  а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено покачване на цените с 0.3%.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост  се наблюдава при производството на основни метали - с 2.5%, а покачване е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 1.1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.8%, и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през август 2018 г. нараства с 3.8% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 4.3%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 1.9%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.4%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 1.1%.

 Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2018 г. се покачва с 0.1% спрямо предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%,  а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.5%.

В преработващата промишленост  по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на превозни средства, без автомобили - с 2.0%, и при производството на химични продукти - с 1.1%. По-ниски цени са отчетени при производството на електрически съоръжения  - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2018 г. нараства с 3.1% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 3.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените с 0.8%.

През август 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо август 2017 г. са отчетени при: производството на химични продукти - с 4.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.6%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти  - с 0.5%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.4%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през август 2018 г. намалява с 0.6% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост  е отчетено намаление на цените с 0.7%. По-съществен спад е регистриран при производството на основни метали - с 3.0%, а покачване се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през август 2018 г. нараства с 4.9% в сравнение със същия месец на 2017 година.

В преработващата промишленост цените се покачват с 5.2%. По-високи цени са регистрирани при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.6%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на мебели - с 1.5%, и при производството, некласифицирано другаде - с 1.4%.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg