EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек ръст при търговия, строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст при търговия, строителство

mail07:35 | 12.11.2019прегледи 588 коментарикоментари 0


По предварителни сезонно изгладени данни на НСИ през септември 2019 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.3% спрямо предходния месец. През септември 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 2.6% в сравнение със същия месец на предходната година.

Месечни изменения

През септември 2019 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.5%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.3%, и търговията на дребно с нехранителни стоки - с 0.2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значително нарастване се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.6%, а по-съществен спад при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.1%.

Годишни изменения

През септември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 6.9%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 2.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 7.0%, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - по 6.6%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.4%.

По предварителни данни през септември 2019 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.1% над равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни  показват нарастване от 6.9% на строителната продукция през септември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 година.

                                 Месечни изменения

През септември 2019 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство се увеличава с 1.4%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.8%.

Годишни изменения

На годишна база нарастването на строителната продукция през септември 2019 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където ръстът е с 12.4%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление с 0.1% .

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg