EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек ръст на цените в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст на цените в еврозоната

mail15:45 | 17.11.2015прегледи 757 коментарикоментари 0


Лек ръст на потребителските цени в еврозоната се регистрира през октомври след спад през предходния месец, като причината за това е нарастване на цените на плодове и зеленчуци, показват данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври с 0,1% на месечна база и с 0,1% на годишна база след спад с 0,1% през септември и при предварителна оценка на европейската статистика за запазване без промяна спрямо година по-рано (0,0%).

Въпреки лекият ръст на годишната инфлация, тя остава под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 процентни пункта.

По-евтината енергия продължава да оказва основно негативно влияние върху инфлацията в еврозоната, като през октомври енергийните цени се понижиха на годишна база с 8,5% след техен спад с 8,9% през септември. В същото време обаче цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 1,6% след растеж с 1,4% през предходния месец, докато цените в сектора на услугите нараснаха с 1,3% след повишение с 1,2% през септември.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) се повиши през октомври с 0,2% на месечна база и с 1,1% на годишна база при предварителна оценка на Евростат за повишение с 1,0% и след слабо септемврийско темпо на растеж от 0,9 процентни пункта.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg