EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лек ръст на френската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст на френската икономика

mail07:35 | 04.08.2021прегледи 918 коментарикоментари 0


Френската икономика се върна към растежа през второто тримесечие със скорост, която се очаква да се ускори през лятото, тъй като правителството продължава с плановете си да премахнат почти всички ограничения за Covid-19.

Производството във втората по големина икономика на еврозоната нарасна с 0.9% през трите месеца, приключващи през юни, въпреки строгото блокиране през април, за да се ограничи възраждането на случаите и да се облекчи натискът върху болниците. 

Ръстът на потребителските разходи се ускори и корпоративните инвестиции се разшириха, тъй като ограниченията имаха по-малко въздействие върху активността, отколкото при предишни огнища. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха растеж от 0.8% на БВП през периода.

Отделни доклади по-късно в петък се очаква да покажат, че еврозоната като цяло е показала много по-силно представяне, тъй като и други страни членки премахнаха ограниченията по-рано. Франция трябва да навакса през третото тримесечие с показатели в реално време и проучвания на доверието, показващи, че икономиката има достатъчно сила, за да изпълни прогнозата на правителството за ръст от 6% тази година.

Бумът за отваряне на еврозоната повдига доверието до най-високите нива за всички времена. Германската инфлация скочи най-високо за повече от десетилетие. 

Ръстът на производството в Литва се забави до 0.4% през второто тримесечие след рязкото възстановяване в началото на годината, което позволи на икономиката да се върне към нивата отпреди кризата. Ръстът през второто тримесечие се дължи на производството, търговията на дребно и строителството, съобщи статистическата служба.

Успехите на Франция през второто тримесечие бяха обусловени от вътрешния пазар, тъй като търговията имаше леко отрицателно въздействие върху производството, като ръстът на вноса изпревари този на износа.

Статистическата агенция Insee също ревизира данните за БВП за първото тримесечие, за да покаже стагнация, а не лекото свиване, съобщено преди това. Това преразглеждане означава, че страната едва ли е избегнала рецесия - разглеждана като две поредни тримесечия на свиване - след спада в последните месеци на 2020 г.

Проучванията показват, че икономиката ще се засили допълнително с доверието на потребителите над дългосрочните му средни стойности през юни и юли и настроенията в производството на най -високото ниво за повече от три години.

И все пак съществуват рискове, които претеглят перспективите след неотдавнашно увеличаване на новите случаи на Covid поради разпространението на делта варианта. В опит да избегне повторно блокиране, правителството оказва натиск върху французите да вземат ваксини, като прави доказателство за ваксинация задължително за нарастващ брой дейности, като вечеря и ходене на кино.

Има и все повече доказателства, че Франция се сблъсква с ограниченията в предлагането, тъй като предприятията се борят да намерят работници и да набавят суровини. Според последното проучване на Bank of France 44% от компаниите съобщават за трудности при наемането./Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg