EUR 1.9558
USD 1.7973
CHF 1.9740
GBP 2.2988
CNY 2.4807
you tube
mobile version

Лек ръст на БВП на Германия, Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст на БВП на Германия, Франция

mail07:30 | 08.05.2024прегледи 505 коментарикоментари 0


БВП на Германия се е повишил с 0,2 на сто през първото тримесечие на годината спрямо предходното тримесечие, сочат данни на Федералната статистическа служба Дестатис, цитирани от ДПА. Според икономисти най-голямата европейска икономика вече е преодоляла най-лошото, но в близко бъдеще не се очаква бързо и силно възстановяване.

В края на 2023 г. беше регистриран спад на БВП с 0,5 на сто спрямо предходното тримесечие. През 2023 г. като цяло германската икономика изпадна в слаба рецесия, а БВП се сви с 0,2 на сто.

Експортно-ориентираната германска икономика попадна под ударите на забавянето на глобалната икономика, временно високите енергийни цени и бързо повишаващите се лихви, както и недостига на квалифицирана работна сила и тежката бюрокрация.

Според Дестатис растежът през първото тримесечие се дължи най-вече на повишение на инвестициите в строителството, както и на износа. От друга страна частното потребление намалява.

БВП на Франция е нараснал с 0,2 на сто на годишна основа през първото тримесечие на 2024 г. благодарение на потреблението на домакинствата и инвестициите на компаниите. Това съобщи Националният статистически институт "Инсее" (Insee), цитиран от Франс прес.

Това е първата оценка, публикувана за този период от статистическия институт, който преди това обяви прогноза за по-нисък растеж между януари и март. По-оптимистични са предвижданията на "Банк дьо Франс" (Banque de France), която залагаше на увеличение на БВП с 0,2 на сто. През последното тримесечие на 2023 г. френската икономика е регистрирала растеж от 0,1 на сто. 

В началото на 2024 г. икономическата активност в страната е нараснала с 0,4 на сто след 0,2 на сто през предходното тримесечие на фона на продължаващия спад на инфлацията.

През март индексът на потребителските цени се е повишил с 2,3 на сто на годишна основа, но доста под регистрираните през февруари 3 на сто благодарение на забавянето при растежа на цените на хранителните стоки, електроенергията и промишлените продукти. 

БВП през първото тримесечие е бил подкрепен и от скок на инвестициите (+0,3 на сто след -0,9 на сто), една цифра, която обаче прикрива противоречиви реалности: ако инвестициите на компаниите са продължили да се повишават (+0,5 на сто след +0,8 на сто), тези на домакинствата остават в отрицателна територия  (-1,5 на сто след -2,1 на сто).

Приносът на външната търговия е нулев. 

Контекстът е деликатен за изпълнителната власт, като държавният дефицит през 2023 г. е бил 5,5 на сто от БВП спрямо очакваните 4,9 на сто, основно заради слабите приходи. Правителството е амбицирано да го доведе под прага от 3 на сто от БВП през 2027 г., в рамките на европейските стандарти, залагайки на растеж и контрол на разходите за възстановяване на държавните финанси. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg