EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Латвия с интерес към Висагинската АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия с интерес към Висагинската АЕЦ

mail15:30 | 31.01.2013прегледи 355 коментарикоментари 0


Латвия е заинтересована да участва от проекта за строеж на Висагинската АЕЦ в Литва, заяви пред журналисти ръководителят на латвийската енергийна компания Латвенерго Арис Жигурс, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Жигурс потвърди наличието на такъв интерес след среща с президента на страната Андрис Берзинш, като отбеляза, че Латвия чака Литва да представи нова стратегия за по-нататъшни действия по въпроса и ясна позиция на литовското правителство за бъдещото на проекта. На срещата е било заявено, че проектът за изграждане на Висагинската АЕЦ в Литва е важен за осигуряване на енергийната независимост и стабилността на всички балтийски страни.

Преговорите за участието на Латвия в проекта се водят от 2006 година, но поради необходимостта от значителни финансови инвестиции, целесъобразността му трябва да бъде анализирана всестранно.
Президентът на Латвия обещал стриктно да следи развитието на проекта, за да осигури съблюдаването на националните интереси на републиката в енергетиката и в икономиката като цяло. Литва възнамеряваше да построи Висагинската АЕЦ в сътрудничество с Латвия, Естония и Полша. Варшава през 2011 година обаче обяви, че излиза от проекта. По оценки на Вилнюс централата може да бъде пусната в експлоатация през 2021 година. Ориентировъчната й цена е около 5 милиарда евро. Според одобрения от правителството на Литва проект страната ще притежава 38% от акциите, Естония – 22%, а Латвия – 20%. Също 20 % дял е предвиден за стратегическия инвеститор - японската корпорация Hitachi.
През октомври миналата година в Литва се състоя референдум за целесъобразността от изграждането на нова АЕЦ, на който избирателите се изказаха против. Референдумът обаче беше консултативен и няма задължителен характер, отбелязва ИТАР-ТАСС. Критиците на проекта са на мнение, че в дългосрочна перспектива той ще доведе до огромни финансови разходи, които ще легнат на плещите на данъкоплатците и едва ли ще има възвращаемост.

 


Тагове: Латвия, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg