EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Латвия девалвира националната си валута?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия девалвира националната си валута?

mail11:42 | 06.10.2009прегледи 1246 коментарикоментари 0


Латвия може да девалвира валутата си през идната година, тъй като правителство няма да може да продължи да съкращава бюджетните си разходи в съответствие с изискванията на Международния валутен фонд (МВФ), се посочва в доклад на анализаторската компания Capital Economics Ltd.
"Най-вероятният сценарий според нас е Латвия да девалвира валутата си през идната година. Отчитайки минималното желание на обществото и политиците за по-нататъшни съкращения на бюджетните разходи, бъдещето на тази програма е под въпрос", отбелязва икономистът Нил Шиъринг, цитиран от К2Капитал.
Латвия се обърна за помощ към група инвеститори, начело с МВФ, за кредит от 7,5 млрд. евро (10,9 млрд.долара), за да укрепи икономиката си.
Латвия, която се стреми да въведе еврото, трябва да намали  заплатите и бюджетните разходи, за да възстанови конкурентоспособността си .
Реалният обменен курс на лата трябва да се понижи с 25 на сто и да се върне до равнището си от 2004 година, "когато балонът на този пазар започна да се раздува", коментира Шиъринг.
Според него това може да доведе то "ефекта на доминото" и да накара след Латвия и Литва и Естония да обезценят валутата си. В крайна сметка от подобно развитие могат да бъдат засегнати и страни като Унгария, Румъния и Украйна, твърди Шиъринг.
Преди време на икономическа конференция в Рига Андерс Аслунд от Международния икономически институт "Петерсон" заяви, че Латвия не бива да допуска девалвация на валутата си, тъй като "най-лошото вече е отминало". Аслунд изрази несъгласие с позициите на водещи икономисти като носителите на Нобелова награда за икономика Нуриел Рубини и Пол Кругман. Още през миналата година и двама твърдяха, че Латвия ще бъде принудена да девалвира лата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974