EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Латвия все още без ниски цени на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Латвия все още без ниски цени на газа

mail11:42 | 20.08.2010прегледи 767 коментарикоментари 0


Латвийският газов монополист Latvijas gaze опроверга информация от медиите, че е постигнато споразумение с „Газпром" за понижаване на цената на газа. Прессекретарят на компанията Сандра Адамсон съобщи, че такова окончателно споразумение не е постигнато. „На председателя на Latvijas gaze Адриан Давис предстои посещение в Москва съвсем скоро и възможно основна тема на разговорите там да бъдат цените на газа", предаде РБК като се позова на съобщение на радиостанция Baltkom 93,9.

По думите на Адамсон, трудно може да се прогнозира кога ще бъде взето окончателно решение. „Ние се надяваме, че това ще стане през ноември, тъй като Latvijas gaze планира бюджета си за следващата година и цената на газа е от важно значение при изготвяне на бюджета", заяви Сандра Адамсон. При това тя подчерта, че ако на Латвия бъдат направени отстъпки, правителството ще трябва да отложи налагането на акциза на газа. На 16 август, коалиционните партии в сейма, изкуствено създавайки липса на кворум по време на заседание, за пореден път провалиха взимането на решение за отмяна на акциза на газа.

Според европейски експерти, Латвия остава една от най-зависимите от доставките на руски газ страни в ЕС. В подготвения неотдавна доклад на Европейския център по международна икономическа политика /ECIPE/ се отбелязва, че България и Латвия са най-уязвимите страни в ЕС при възможен срив на доставки на газ от страна на Русия. Най-малко уязвими в това отношение са Холандия и Португалия.
По данни на латвийски експерти към момента цената на руския газ за Латвия е около 280 долара за 1000 куб.м., а за потребителите е по-скъп. „Газпром" притежава 34% в компанията Latvijas gaze, която пък е монополист в Латвия по отношение на транспортирането, съхраняването и разпределението на газа в Прибалтийската република.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158