EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ларгото - разкопките под стъклен купол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ларгото - разкопките под стъклен купол

mail16:30 | 08.08.2012прегледи 1521 коментарикоментари 0


От 20 август Ларгото става пешеходна зона, а реставрацията на археологическите находки тук ще се наблюдават през стъклен купол, съобщи днес министър Вежди Рашидов по време на проверката, която той направи на строително-монтажните работи на първия етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". Очаква се в края на август т. г. едновременно да бъдат открити новата отсечка на софийското метро и археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Княгиня Мария Луиза", като според министъра със завършването на първия етап от проекта разкритията на археолозите до ЦУМ и експонирането на уникалното културно наследство на столичния град ще се превърнат в своеобразна атракция за всички жители и гости на София. Разкопките ще бъдат опасани със стъклени прегради. Той допълни, че църквите и римските мозайки, съхранявани в музеи при строителните дейности за метрото, ще бъдат възстановени на местата, където са открити от археолозите. Освен това на Ларгото ще има дръвчета, каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали.
Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради, а след това и пасарелки и около разкопките под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ.
I-ят етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” се финансира по ОП „Регионално развитие”.
Амбициозният проект предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м. Предвижда се да се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки от средата на 4-и век и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец”.
Проектът на обща стойност 15 801 989 лв. се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, бенефициент е Министерството на културата. Реализацията на проекта ще протече в още два етапа: ІІ-ри етап – археологическите нива под пл. „Независимост” и под бул. „Кн. Мария Луиза” и ІІІ-ти етап - археологическите нива между бул. „Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ. Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г., като столичани ще получат изключително красив музей на открито на площ от близо 19 000 кв. м.

 снимка:интернет

 


Тагове: Ларго, разкопки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1084