EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лаптопът ви е изчезнал?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лаптопът ви е изчезнал?

mail12:50 | 20.12.2010прегледи 877 коментарикоментари 0


Ново изследване сочи, че американски бизнес и други организации губят милиарди долари поради изгубени и откраднати мобилни компютри. Въпреки това, две трети не се възползват от дори основни мерки за безопасност като криптиране, съхранение на данните и на друг носител (back-up) и технологии за предотвратяване на кражба.
Изследването "Изгубени лаптопи за милиарди долари," проведено от Intel Corporation и института Понемон, анализира обхвата и обстоятелствата при изчезването на лаптоп компютрите. Резултатите показват, че 329-те интервюирани организации общо за изгубили повече от 86,000 лаптопа на смайващата стойност от 2.1 милиарда долара.
„Поглеждайки тези резултати трудно можем да осмислим значимото финансово отражение на изчезналите лаптопи”, каза Aнанд Пашупати, генерален директор на Intel Anti-Theft Services. "По-удивителното, предвид уязвимостта на лаптопите и информацията, която съдържат те е, че по-голямата част от тези компании не предприемат дори основни предпазни мерки за да ги опазят."
Intel възложи изследването в помощ на развитието и усъвършенстването на своите технологии за сигурност, включително технологията срещу кражби Intel® Anti-Theft Technology, която подпомага защитата на лаптопите и информацията, която съдържат, но също така и да подпомогне напредъка на усилията в индустрията сред други страни, имащи отношение към този проблем.
Загубите са в резултат от изтичане на данни, изгубена интелектуална собственост, намалена продуктивност и юридически и регулаторни глоби и други. Според изследването вероятността служителите да изгубят лаптопите си място, или компютрите да им бъдат откраднати в е между 5 и 10 %, в зависимост от индустрията, в която оперира компанията, в рамките на предполагаемия 3 годишен цикъл на живот на компютрите. От 11-те изследвани индустрии, най-голям брой изгубени или откраднати лаптопи е регистриран в образователните и изследователски институции – малко под 11 % от наличните им мобилни компютри. Финансовите институции се представят най-добре, отбелязвайки само малко над 5 % липсващи компютри.

Значителни пропуски в защитата на данните
"Докато организациите може да са наясно с проблема с изчезналия лаптоп, по време на изследването стана ясно, че повечето от тях, включително служители, IT и висши финансови ръководители, не осъзнават напълно неблагоприятния ефект, който това можеда има върху техните крайни финансови резултати," каза Лари Понемон, председател и основател на института Понемон. "Ако го осъзнаваха, щяха да са по-старателни в защитата на своите лаптопи".
Основните методи за запазване сигурността на мобилните компютри – криптиране на информацията на твърдия диск, съхранение на данните на резервен носител (back-up) и технологии за предотвратяване на кражба – са далеч от широка употреба. Докато 46 % от изгубените системи са съдържали поверителна информация, поразително е, че само 30 % от тези системи са били криптирани, и само 10 % са разполагали с друга технология против кражба. Може би най-изненадващото е, че 71 % от изгубените лаптопи не са имали back-up, това означава, че организациите не само са изгубили чувствителна информация, но и всичката текуща работа също е изгубена.

Къде са тези лаптопи?
Донякъде изненадващо, изследването потвърди, че крадци са отмъкнали само 25 % от изчезналите лаптопи, въпреки че има подозрения за кражба в други 15 % от случаите. Останалите – 60 % са заведени като просто изчезнали.
Изследването анализира три основни типа среда, където служителите най-често се разделят със своите лаптопи: обекти от транспортната мрежа, например летища, ЖП гари или таксита; привидно безопасни локации като домовете, конферентните зали на други компании, или хотелски стаи; и собствените им офиси. Докато повечето биха заподозрели, че най-голям брой изчезнали лаптопи има на транспортните обекти, само една трета от случаите с изчезнали лаптопи се случват там. Обикновено се смята, че повечето лаптопи - малко над 40 % изчезват или биват откраднати на места извън работното място. Офисите на служителите са местата, на които изчезват 12 % от лаптопите. Други 12 % изчезват без обяснение. Само 5 процента от всички изгубени лаптопи са намерени.
Дори и на второ място в класацията на местата, на които изчезват лаптопи, транспортните обекти си остават предпочитан избор на крадците. За компаниите, регистрирали най-висок процент кражби сред броя изчезнали лаптопи, крадците са отмъкнали 48 % на места от транспортната мрежа, докато само 27 % са се случили на места извън офиса.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg