EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лагард:Без компромиси за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лагард:Без компромиси за Гърция

mail15:10 | 19.01.2015прегледи 893 коментарикоментари 0


Финансовите министри от еврозоната /Еврогрупата/  планират да удължат с още шест месеца текущата спасителна  програма за Гърция, чийто срок изтича на 28 февруари, съобщава  гръцкият сайт Нюз.ин.
Очаква се това да стане на заседанието на еврогрупата на 26 януари, на което Гърция ще бъде представена от финансовия министър Гикос Хардувелис.  Удължаването на срока на спасителната програма се  налага, за  да може Гърция да не загуби висящия за изплащане транш от 1,8  млрд. евро от Европейския стабилизационен фонд, а също и за да  може страната да продължи да захранва с капитали в размер на 11  млрд. евро своите банки от гръцкия фонд за финансова стабилност.

В началото на декември 2014 г. спасителната  програма, чийто срок изтичаше в края на годината, бе удължена с  два месеца, макар че тогава някои държави от еврозоната  предлагаха срокът й да бъде удължен с шест месеца.
Целта на удължаването на програмата с още шест  месеца е да се даде време на новото гръцко правителство, което  ще бъде сформирано след извънредните парраментарни избори на 25
януари, да доведе до край започния от тройката международни  кредитори преглед на финансовото състояние на Гърция и да запази "активна" връзката на страната с Европейската централна банка и
възможността за предоставяне на ликвидни средства на гръцките  банки.
В еврозоната, а и в МВФ вече говорят за  необходимостта от допълнителна финансова помощ на Гърция, тъй  като средствата от предвидената превантивна кредитна линия за  страната няма да са достатъчни за успокояване на пазарите, се  казва още в публикацията на стайта нюз.ин.
Гърция, независимо от резултата от предсрочните  парламентарни избори този месец, трябва да изплати задълженията  си в пълен обем и да продължи да извършва договорените реформи.
Това е заявил пред Ройтерс председателят на Европейската  комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.  Новото гръцко правителство трябва да изпълни поетите  задължения, като се придържа към предишния курс на реформи, да  бъде финансово отговорно, отбелязва Юнкер.
Управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард също коментира намеренията на главната  опозиционна партия в Гърция - радикалната левица СИРИЗА - да  отпише част от държавния длъг на страната. Лагард заяви, че  такива опити ще имат последици за доверието между кредитори и
кредититополучатели.
Дългът си е дълг и това е договор. Прекратяването на  погасяването на дълга, преструктурирането му, промените по  условията на договора имат последици за доверието към  подписването, посочва Лагард пред в. "Айриш таймс".  На 25 януари в Гърция ще има предсрочни парламентарни  избори, на които според досегашните анкети вероятен победител ще бъде СИРИЗА. По-рано лидерът на партията Алексис Ципрас заяви,  че ако победи, ще настоява пред кредиторите за голямо отписване  на дълга на страната.
Гръцкото правителство начело с Андонис Самарас убеждава  гърците, че намерението на СИРИЗА за отписване на дълга ще  доведе страната до дефолт.


 


Тагове: Лагард, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4211