EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кюрдистан:Втори нефтопровод към Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кюрдистан:Втори нефтопровод към Турция

mail16:30 | 08.11.2013прегледи 1577 коментарикоментари 0


Иракски Кюрдистан планира да построи втори тръбопровод за износ на петрол до Турция през следващите две години, като развива добив независимо от Багдад, обяви министърът на природните ресурси на региона, предаде Ройтерс. Ашти Хаврами, член на кюрдското регионално правителство, очерта на енергийна конференция в Истанбул амбициозна стратегия за увеличаване на износа на петрол от автономния район, чиято нарастваща независимост дразни Багдад. Строежът на първия тръбопровод до Турция е завършен и се правят тестове в подготовка на стартирането на търговските доставки през първата половина на 2014 г., съобщиха официални представители.
Кюрдистан ще проследи обемите на бързо нарастващия износ на петрол, който осъществява независимо от централното правителство в Багдад, заяви Хаврами и допълни, че целта на Иракски Кюрдистан е да произвежда три милиона барела петрол за
износ дневно. Енергийно зависимата Турция тихомълком създаде силно търговско присъствие в Северен Ирак и привлича иракските кюрди към по-тясно партньорство - стъпка, която дразни Багдад, отбелязва Ройтерс.
Иракският вицепремиер, отговарящ за енергетиката, Хусейн аш Шахристани заяви пред Ройтерс в Багдад, че Турция е дала уверения, че няма да позволи износ на иракски петрол без позволение на федералното правителство в Багдад.
Призивите от Багдад или Вашингтон обаче не бяха достатъчни, за да откажат Турция, кюрдите и петролните компании, посочва Ройтерс. ЕксънМобил, Шеврон и Тотал вече подписаха споразумения за проучвания с Кюрдистан, а подкрепена от държавата турска фирма бе създадена по-рано тази година, за да проучва залежи на петрол и природен газ, съгласно стратегия на премиера Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва агенцията.

Първият нов петролопровод на Кюрдистан ще се свърже с вече съществуващата тръба между Ирак и Турция от Киркук до средиземноморското пристанище Джейхан. Този тръбопровод има капацитет от около 1,5-1,6 милиона барела дневно, но не се използва пълноценно. Хаврами каза, че петролът от Кюрдистан ще използва свободния капацитет на тръбопровода Киркук-Джейхан, но след като производството на Иракски Кюрдистан се увеличи, ще бъде необходима втора тръба. "Ние се надяваме да завършим този (втори) тръбопровод през следващите 18 месеца до две години", каза той и допълни, че неговият капацитет ще бъде най-малко един милион барела дневно.
Детайлите по разпределянето на приходите, които са основният проблем с Багдад, предстои да бъдат изяснени, съобщава още Ройтерс.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg