EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Късното пенсиониране забавя остаряването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Късното пенсиониране забавя остаряването

mail12:43 | 03.05.2010прегледи 1633 коментарикоментари 0


След най- лошата рецесия от 1930 г., довела до значително намаляване на финансите на домакинства, много американци решиха да се пенсионират по- късно от предвиденото, отбелязва в публикация The Wall Street Journal. Една четвърт от служителите, участвали в проучване на Американския институт за проучване на ползите от заетостта (Employment Benefit Research Institute), са заявили, че са отложили пенсионирането си.
По- късното пенсиониране има и положителна страна - работата до по- късна възраст, забавя процеса на остаряване, сочат данни на от ново проучване в областта.

Каква е причината?

Служителите в САЩ се пенсионират на много по- късна възраст в сравнение с тези от другите страни. Около половината от американците работят до 60 - 64 годишна възраст. В Германия до тази възраст остават на работа една трета от всички служители, докато във Франция - една шеста. Проучване върху това как се справят хората на  60 и 64 годишна възраст на тестове, измерващи способностите на паметта, показва подобно разпределение - най- добри резултати имат американските служители, изпреварвайки тези в Германия и Франция.
Резултатите от проучване на специалисти от университета в Мичиган сочат, че хората в напреднала възраст, които активно използват ума си като четат, играят бридж, решават кръстословици и т.н., запазват паметта си по- активна в сравнение с останалите, които не правят това.
Наблюдават се различия и в мотивацията на хората от различните страни по отношение на работата им, особено с напредването на възрастта. Наближаващото пенсиониране обезсърчава хората по отношение на новите предизвикателства на работното място, смятат специалисти по управление на персонала. Тенденцията при гражданите на различни държави е варира. Развитието на уменията, като например - усвояване на нова софтуерна програма - се приема от американските служители над 50 годишна възраст като възможност за увеличаване на заплатата и извличане на други ползи от работата. Французите на същата възраст, обаче, биха възприели подобно обучение като безсмислено, от гледна точка на наближаващото пенсиониране, става ясно от проучването, цитирано от The Wall Street Journal.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg