EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде Турция откри ново находище?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде Турция откри ново находище?

mail14:45 | 21.08.2020прегледи 924 коментарикоментари 0


Турция е намерила значителни газови залежи в Черно море, заявиха пред Ройтерс два турски източника. Това може да помогне на страната да намали зависимостта си от вноса на енергия, ако газът може да бъде извличан с търговска цел.

Президентът Реджеп Ердоган каза на енергийните ръководители в сряда, че в петък ще съобщи "добри новини", които ще предвещаят "нов период" за Турция - коментари, които увеличиха акциите на турските енергийни компании и вдигнаха лирата от рекордно ниските нива, достигани по-рано тази седмица. Той не предостави никакви подробности, но източниците на Ройтерс посочиха, че има предвид откриването на природна газ в Черно море, а един от тези източници заяви, че мащабът на газовите запаси може потенциално да отговори на енергийните нужди на Турция за 20 години напред.

Турският сондажен кораб "Фатих" работи от края на юли в зона за проучване, известна като Tuna-1, която е на около 100 морски мили северно от турското крайбрежие в западното Черноморие. "В Tuna-1 има находка на природен газ", каза източникът. "Очакваният резерв е 26 трилиона кубически фута или 800 милиарда кубически метра и отговаря на приблизително 20 години от нуждите на Турция". Той обаче предупреди, че може да отнеме седем до 10 години, за да започне производството, и оцени инвестиционните разходи на между 2 и 3 милиарда долара.

Турция, която почти напълно зависи от вноса, за да задоволи своите енергийни нужди, проучва за въглеводородите в Черно море и в Средиземно море - където нейните проучвания се провеждат в спорни води с Гърция и Кипър. Ако се потвърди мащабът на черноморските резерви, те биха представлявали основна находка, както често се наричат находища, съдържащи 1-2 трилиона кубически фута.

Информацията за находище в Черно море беше потвърдена и от Тимоти Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон. Според него обаче обемът й е ограничен, а тъй като в момента Турция внася енергийни доставки за 35-50 млрд. долара, ще има нужда от нещо доста по-мащабно, за да промени играта, добави Аш. Разкритието  идва в момент на силно напрежение между Турция и Гърция за правото да се добиват енергийни ресурси в Източното Средиземно море и по-специално около Кипър и остров Крит.


Тагове: Турция, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150