EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде се изнася българската лавандула?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде се изнася българската лавандула?

mail13:20 | 07.10.2016прегледи 1855 коментарикоментари 0


ИнтелиАгро

Въпреки традициите на България във фармацевтичната и козметична промишленост, вътрешното потребление на лавандулово масло има по-скоро допълваща роля, а продажбите на дребно са символични. При това положение почти цялото произведено количество се изнася.

Страната ни е част от най-големия пазар за лавандулово масло в света – европейският. Едновременно с това, високата стойност и ниското тегло на маслото го правят изгодно за транспортиране и до по-далечни пазари – платежоспособни и тепърва развиващи се – като Северна Америка, Югоизточна Азия, Австралия и Близкия Изток.
България и Франция са най-големите износители на лавандулово масло в света. През рекордната за производството 2015 г. от нашата страна са експортирани над 125 т. обезтерпенено масло на стойност над 20 млн. лв. През последните години се отчита тенденция за ръст както в количествата, така и в стойността на износа. Обемът му през 2013, 2014 и 2015 г. е 2 до 4 пъти по-голям спрямо предходни години (в зависимост от реколтата).
Основен пазар за българския износ е Франция – с близо половината от общия износ за периода 2012-2015 г. и над три пъти ръст спрямо предходните четири години. Друга ключова и бързо развиваща се дестинация е САЩ. Със значителна разлика следва Германия. Макар и при малки количества и обороти, забележителен ръст отчитат продажбите в Япония, Швейцария и Испания. Българската продукция присъства и на други далечни пазари като Австралия и Канада. Извън посочените в таблицата, в отделни години се е осъществявал по-значим износ и към Унгария, Русия и Китай.
Като водещ производител и износител, лавандуловото масло е една от много малкото селскостопански ниши, в които България има значително влияние върху цените на международните пазари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043