EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде са шефовете на спасени US фирми?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде са шефовете на спасени US фирми?

mail13:00 | 31.03.2010прегледи 1094 коментарикоментари 1


Изпълнителните директори на някои от най- проблемите американски компании - тези, които получиха спасителна помощ от правителството на САЩ - не отчитат много присъствени дни в корпоративните централи. Те живеят прекалено далече. Начините на гъвкаво управление от разстояние проследява в обширна статия днес The Wall Street Journal.
Робърт Бенмош, изпълнителен директор на базираната в Манхатън AIG (American International Group), е жител на Флорида. Изпълнителният директор на Fiat SpA Серджо Маркионе, който през последната година прие и мениджърката роля на Chrysler Group LLC, разделя времето си между Италия и Детройт.
Гъвкавостта, проявена в това да живееш хиляди мили от офиса, се очертава като ключова тенденция по времето на спасяването на компании от банкрут. Отчасти в резултат на обществения натиск, компаниите, получили спасителна помощ от американското правителство, намалиха компенсациите и ограничиха други традиционни облаги като членство в клубове, частна охрана и ползване за лични цели на корпоративни превозни средства. Възможност за отдалечен от работното място живот, е сред най- добрите предложения, които компаниите могат да предложат на заемащите високи постове и заплашени от политически натиск компании.
Откакто стана изпълнителен директор на AIG през миналото лято Робърт Бенмош има главозамайващ график на пътуванията си, който го държи далече ( през най- малко половината от работното му време) от контролираната от държавата застрахователна компания, чиято централа е в Манхатън. 65 - годишният Бенмош има постоянно жителство във Флорида, щатът, който не налага данък върху личните доходи, и няма намерение да сменя местожителството си, заявява пред изданието запознат източник.
Ако Бенмош физически присъства над 183 дни в година в Ню Йорк, то приходите му от други клонове по света, ще станат проблем на данъкоплатците в  Ню Йорк. Бенмош има едно от най- високите възнаграждения, възлизащо на $10.5 млн. годишно, сред спасените от правителството на САЩ компании.
Мненията на експертите по управлението се разминават относно това доколко активното пътуване е вредно за управлението на компанията. Според някои изпълнителният директор трябва да пътува активно, за да управлява ефективно компанията, а чрез технологиите има възможност да осъществява връзка с централата на управлението във всеки един момент. „И това къде пребивава не е от особено значение,” смята Роджър Брънсуик, управляващ партньор в консултантска компания за лидерство Hayes Brunswick & Partners.
От друга страна, „управляващите мениджъри на път” имат по- малко време да общуват лично с другите топ управляващи и с обикновените служители в компанията. Това е предпоставка за нарушаване на служебния морал, отбелязва организационният психолог Бен Датнър, основател на компанията Dattner Consulting LLC. „Ситуацията е приблизително следната: Директорът е базиран в удобно убежище, докато войските са разположени на предните линия на фронта,” коментира Датнър.
Друг пример за дистанционно управляващ е Брайън Мойнихан - новият директор на Bank of America Corp. Той има три офиса. В централата на банката в Шарлът, Северна Каролина е сложил семейни снимки. Поддържа офис и в Бостън, който е близо до домът му в Уелсли, Масачузетс.
Мойнихан има планове да прекарва повече време в Манхатън, където банката приключва строежа на нова сграда и където ще има отделен етаж за ръководните кадри на компанията. В графика за посещения на етаж 50 на сградата е записано името „Брайън Мойнихан - посетител”, отбелязва The Wall Street Journal.
Честите отсъствия могат да генерират тревожност около сигурността на управлението в централата. През първите месеци след назначението му на поста директор на Bank of America Corp.  Мойнихан прекара значителна част от времето си далече от централата на компанията в Шарлът, пътувайки до Ню Йорк и Вашингтон. Този факт стана причина за спекулации  вътре в компанията за това дали седалището на компанията ще бъде измесено на североизток, информират служители на компанията.
50 - годишният директор няма желание да смени местожителството на жена си децата си, коментира пред WSJ запознат източник. Мойнихан има осигурен апартамент в Шарлът, Северна Каролина, където да отсяда, когато е в града, но съмненията за това, дали ще се премести да живее постоянно там остават. Самият Мойнихан е отказал коментар по случая. Говорителят на Bank of America е заявил пред изданието, че висшият мениджмънт на компанията прекарва доста голяма част от времето си далече от семействата си. В същото време служителите и клиентите на компанията от цял свят „оценяват директния контакт. А в наши дни се налагат нови форми на управление.”

 


 
Коментари
 
Evipleanali-online - 12-05-2010 г. 13:06:09

перачытаў ўвесь блог, даволі нядрэнна

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg