EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде са свежите пари в държавата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде са свежите пари в държавата?

mail15:02 | 05.03.2010прегледи 1545 коментарикоментари 0


България ще изпитва остра нужда от свежи пари през цялата година, но засега няма стабилни източници, които да бъдат техен генератор. Както е известно държавата дължи основно на строителни фирми между 500 млн.лв. и 1 млрд. лв., по различни изчисления.
Силният рестриктивен режим в публичните финанси не може да помогне за съживяване на фирмите, той само запазва статуквото на крехко балансиран бюджет. Най-съществен се оказва въпросът къде са свежите пари в България?
В една поредица от интервюта ще се опитаме да намерим отговора на този въпрос.
 

Виктор Манев, агенция MMC
През последните месеци доминира една тема – балансирането на бюджета и тя изтласква на заден план по-съществения въпрос как да се съживи икономиката? Смятам, че няма нищо драматично в дефицита като такъв, въпросът е какъв модел се търси на развитие на икономиката от администрацията, като най-важно е откъде ще дойдат средствата и ликвидността в икономиката.
В момента няма свежи пари.
И няколко важни момента описват пазара на фирменото финансиране: Банките са ликвидни, но са повече от предпазливи при кредитирането. Същевременно междуфирмената задлъжнялост стига между 150-200 млрд. лв.
Усвояването на европейските фондове е пренебрежимо малко – има липса на административен капацитет.
Чуждите инвестиции трудно ще бъдат двигател, какъвто бяха до 2008 година, когато те бяха 6 млрд.евро, през 2009 – 4 млрд.евро, през 2010 прогнозата е за инвестиции в рамките на тези от 2009 година.
И така откъде ще дойдат парите?
Експерти предлагат изтегляне на пари от фискалния резерв, които да бъдат възстановени с постъпленията от приватизация чрез фондовата борса на пакети от акциите на държавните енергийни дружества - Булгаргаз, ТЕЦ Марица-изток 2, Мини Марица-изток, НЕК, АЕЦ Козлодуй.
Други виждат вариант в емитиране на ДЦК или теглене на заеми от международни финансови институции. Това са възможни хипотеза с различни последствия.
Подобни действия може да имат косвено влияние върху фирменото финансиране. Според мен 2010 ще премине под знака на борбата за допълнителна ликвидност.

В момента на фирмено равнище средства може да се генерират по три посоки:
1.Оптимизиране на разходите в самите компании и драстично подобряване на тяхното управление, това включва и стриктно управление на оборотните средства;
2.Внимателно планиране на капиталовите/инвестиционни разходи;
3.Разработване на алтернативни източници на финансиране.

А на макро равнище бих последвал пътя на  ускоряване на инфраструктурни проекти тъй като те се изграждат основно от осигурени средства по различни европейски програми.
Инвестиране в подобряване на административния капацитет и стратегическите отрасли: образование, здравеопазване и земеделие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg