EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Къде с колко ще поскъпне водата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде с колко ще поскъпне водата?

mail07:10 | 17.12.2017прегледи 10694 коментарикоментари 0


КЕВР реши окончателно за поскъпването на водата в 14 области от 1 януари. Как ще бъде увеличена тя в градовете:

София  увеличение с  9.5% до 2.36 лв. за куб. м

Смолян с 4.5% до 2.35 лв.

Пловдив  с 2.9% до 2.20 лв.

Варна с 2.7% до 3 лв.

Силистра с 6.5% до 3.29 лв.

Кърджали с 2.8% до 2.43 лв.

Русе с 6.2% до 2.78 лв.,

Перник с 5.8% до 2.29 лв.

Монтана с 6,4% до 2.89 лв.

Шумен с 3% до 3.32 лв.

Сливен с 2.05% да 2.50 лв.

Бургас с 8.7% до 2.77 лв.

Враца с 13% до 3.09 лв.

Ямбол с  20% до 2.78 лв.

В сряда на съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и регионално развитие министър Николай Нанков заяви, че с темата за цената на водата се спекулира, съобщи агенция Фокус. Той припомни, че през 2015 година всички партии в парламента са подкрепили единната цената на водата в обособена територия. „Освен неизбежното поскъпване на цената на водата в социално поносими граници, трябва да споменем, че е помислено и върху нещо много важно – въвеждането на социални помощи за вода. Най-уязвимите групи от нашето общество да бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите. Това е т.нар. солидарен подход“, посочи регионалният министър. По думите му Законът за ВиК е готов на над 90%, като през януари ще започнат с обществените обсъждания. Той подчерта обаче, че законът за ВиК няма да е панацея, но ще вдигне нивото на сектора и ще подобри отношенията в него.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че цените на водата са обосновани икономически, така че услугите да имат нивото, заложено като изискване от ЕС. По думите му обоснованите цени ще доведат до защита на комфортния начин на живот на гражданите, на здравето им и ще отворят хоризонт на съпътстващи преимущества, свързани с туризъм и инвестиционен климат в страната. Според него независимо от натиска, който се упражнява върху решенията на КЕВР, регулаторът в решенията си твърдо се уповава на законовите изисквания. Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов изтъкна, че е необходим закон за ВиК услугите. Той апелира да се говори по-експертно в сектора, да се инвестира и да бъдат намалявани загубите. Депутатът Манол Генов заяви, че БСП ще подкрепи закон за ВиК операторите. Според него секторът е недофинансиран, а нуждата от инвестиции е крещяща. Ивелина Василева от ГЕРБ обясни, че през август ЕК е потвърдила, че е изпълнено условието за нормативна уредба, която дава основание за сигурност на ВиК сектора.

Общинските съветници от БСП се обявиха против повторно увеличение на цената на водата в София. Председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че такова увеличение би било несправедливо. „1/3 от София е без канализация, качеството на водата е на ниско равнище все още. Около 50% от водата са загуби, а това е ангажимент на концесионера“, посочи Калоян Паргов. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев заяви, че КЕВР определя цената на водата и всяко политизиране по-скоро задълбочава проблема с водоснабдяването. „Дали е висока или ниска, всеки има мнение, но тук трябва експертен коментар“, коментира той.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg