EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде образованието е безплатно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде образованието е безплатно?

mail07:04 | 06.10.2019прегледи 961 коментарикоментари 0


Много страни, в които висшето образование е ценено и считано за водещо в света, преживява криза на достъпа до него от младите хора. Те нямат достатъчно средства, за да плащат за обучението си в университетите в собствената си страна, поради което вземат заеми за образование, които впоследствие плащат още много години след дипломирането си. Тази ситуация е типична например за САЩ.

Въпреки това има държави, в които висшето образование се субсидира от държавата. От 36 развити страни, които са членове на ОИСР, образованието е безплатно в седем държави, които са в Европа.

Къде в Европа висшето образование е безплатно?

Чехия. Процент млади хора, които посещават университет: 59%; Публични разходи за висше образование на студент: 8 738 долара.

Държавните висши училища се финансират от бюджета и предлагат безплатно обучение на чешки език. Заявленията за основните специалности, с изключение на творческите, се приемат от октомври на предходната година до края на февруари или март. Приемните изпити се провеждат през май-юни.

В момента в Чешката република има 28 университета и институции с публично финансиране.

Норвегия. Процент млади хора, които посещават университет: 77%; Публични разходи за висше образование на студент: 18 942 долара.

Всеки университет в Норвегия има общежитие, столови, фитнес зали и библиотеки. Държавата се грижи не само за това нивото на образование да е високо, но и за почивката на студентите. Правителството изразходва до 1,3% от БВП за субсидии, отпуснати за висше образование.

Исландия. Процент млади хора, които посещават университет: 77%; Публични разходи за висше образование на студент: 10 429 долара.

Исландия също има безплатно образование за гражданите на страната, докато много исландци учат в чужбина.

Ирландия. Процент млади хора, които посещават университет: 51%; Публични разходи за висше образование на студент: 16 284 долара.

Висшето образование в Ирландия се нарича „образование на трето ниво". След дипломирането си завършил се получава бакалавърска степен. Висшето образование е възможно в държавните университети и различни колежи.

В страната учат 196 хиляди студенти, от които 11 хиляди са чуждестранни граждани. Приблизително 16 000 ирландски студенти учат в чужбина.

Финландия. Процент млади хора, които посещават университет: 69%; Публични разходи за висше образование на студент: 15 402 долара.

Висшето образование, както и основното образование, е напълно безплатно за гражданите на страната, за чужденци от страни от ЕС и Европейското икономическо пространство, както и за обмен на студенти.

Финландия предоставя стипендии и безвъзмездни средства, които могат да бъдат използвани за финансиране на образование или за ежедневни разходи.

Дания. Процент млади хора, които посещават университет: 55%; Публични разходи за висше образование на студент: 17 634 долара.

Висшите учебни заведения са университети, специализирани висши училища и колежи и технически институти. Докторатът се заплаща от кандидата. На този етап няма достатъчно материална подкрепа от държавата.

Като цяло Дания изразходва 0,6% от БВП за субсидии за висше образование.

Швеция. Делът на младите хора, които посещават университет: 68%; Публични разходи за висше образование на студент: 20 864 долара.

В Швеция 83% от хората на възраст 25-64 години са получили диплома за гимназиално образование, докато средно в страните от ОИСР този дял е около 75%. В страната има повече от 30 висши учебни заведения, от които около една трета са университети.

Университетите в Швеция предлагат образователни програми в съответствие с европейските стандарти: бакалавърски, магистърски и докторски програми.

Швеция е една от страните в света, където учат голяма част от чуждестранните студенти. Висшето образование е безплатно за шведски граждани, за граждани на държави от ЕС, както и притежателите на разрешение за пребиваване, получено по причина, различна от образование, например за събиране на семейството.

Източници: Organisation for Economic Co-operation and Development, vestifinance.ru


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg