EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде инвестираха чужди компании у нас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде инвестираха чужди компании у нас?

mail14:50 | 15.09.2014прегледи 6388 коментарикоментари 0


През третото тримесечие се наблюдава раздвижване сред чуждестранните компании в България, сочи проучване на Manpower България. Независимо от икономическите трудности България остава предпочитана дестинация за чужди инвестиции и позициониране на бизнес. Пример за това е „АББ България”, която е част от шведско-швейцарската група ABB. Компанията ще отвори втори завод в гр. Пловдив. Стойността на проекта е $23 млн. С отварянето на завода се очакват и около 600 нови работни места. Първата фабрика на компанията, в България, има 1 000 служители до този момент.

Интерес към България се проявява от чуждестранни компании, които възнамеряват да отварят или да търсят нови заводи на територията на България. Турската фирма „Dubleks Glass” планира да открие завод за стъкло в Свиленград. Само първоначалната инвестиция в завода ще е €8.8 млн. Инвестицията включва ремонт на сградите, оборудване, оборотни средства и обучение на персонал. Първоначалните наети ще са 115 души, като до две години те ще достигнат 250.

Друга голяма компания, която в началото на 2014 стъпи на българска територия е Luxoft. Компанията избира София за своя развоен център в България. 500 нови работни места са планирани на този етап. Компанията създава ново поколение софтуер за финансови институции, както и за следващо поколение автомобили. Една от главните причини компанията да позиционира бизнеса си в София е, че у нас се дипломират около 3 000 IT специалиста на година, според компанията.

Чуждестранни компании от сектор Производство развиват бизнес дейности в България. Такава компания е „Корадо Груп”. Чешката компания ще инвестира €12.5 млн. в модернизация на фабриката им за радиатори в Стражица. Компанията е изготвила 5-годишен план, а допълните инвестиции от външни инвеститори са на стойност 7.9 млн. лв. В завода работят 177 души. След модернизацията се очаква броят им да се увеличи с 30%.

Други примери за чуждестранни инвестиции са чешките компании „ЖПСВ” и „Хроновски”, както и турската компания „Алкао”, чиито инвестиции са открили около 200 работни места в община Първомай.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg