EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Къде живеят най-здравословно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде живеят най-здравословно?

mail09:35 | 28.02.2019прегледи 849 коментарикоментари 0


На всеки две години експертите на „Блумбърг" съставят годишния индекс за най-здравословните страни в света Bloomberg Healthiest Country Index (BHCI), който оценява 169 държави по редица фактори, които влияят на общото здраве. Тези фактори включват продължителността на живота, тютюнопушенето, дял на населението, страдащо от затлъстяване, влиянието на околната среда върху здравето на хората, както и достъпът до питейна вода и канализация.

Всички показатели се обобщават и се съставя самият индекс. Така веднъж на две години „Блумбърг" представя и класация на държавите по здравословен начин на живот.

За съжаление България не е сред първите 50 и тази година, тъй като според последните данни на „Евростат" от края на миналата година у нас продължителността на живот е 74.8 години, която е доста под включените в списъка от 50-те най-здрави страни в света.

Къде живеят най-здравословно хората по света
(според индекса на "Блумбърг")

Анализът на "Блумбърг" е съставен по данни на Световната здравна организация; Фонда на ООН за населението; Световната банка и "Евростат".

В класацията за 2019 година в топ 10 са общо шест държави от Европа, като тазгодишният лидер Испания от 6-то се изкачва на първо чясто, а Италия отстъпва първото място и заема второто. Нов член на топ 10 е Норвегия (11 място през 2017 г.) Преди нея са Исландия (3 място, като отстъпва второто от 2017 г.), Швеция (6-то място, като се изкачва две места - от 8-мо през 2017 г.) и Швейцария (5 място, като спада с две места - от 3-то през 2017 г.).

Япония е най-здравословната азиатска нация през 2019 година, изкачила четири места от 2017 г. и изпреварвайки Сингапур, който спадна от 4 на 8 място. Австралия и Израел също са в топ 10, съответно на седмо и десето място, отстъпвайки съответно с две и едно място спрямо класацията от 2017 година.

Междувременно в Северна Америка класирането на Канада на 16-то място далеч изпревари САЩ и Мексико, като и двете спаднаха до 35-то и 53-то място съответно. Продължителността на живота в САЩ е по-ниска поради смъртните случаи от свръхдози наркотици и самоубийства.

Куба се намира на пет места над САЩ, а една от причините за успеха на островната нация в Карибския регион са много добрите превантивни грижи, с акцент върху ранното диагностициране, се казва в доклад на Американската асоциация по здравеопазване, публикуван миналата година след посещението на екип на неправителствената организация в Куба.

Южна Корея подобри със седем места класацията си, достигайки до 17-то място, докато Китай, където живеят 1.4 милиарда души, въпреки че условията на живот са се подобрили, най-многолюдната държава в света е на 52-ро място през 2019 година. Очакваната продължителност на живота в Китай е на път да изпревари САЩ до 2040 г., според Института за измерване и оценка на здравето в САЩ.

Една от основните причини нашата страна да изостава в класацията и да е извън държавите в света, където се живее здравословно, е защото българите, заедно с литовците и латвийците, живеят най-кратко в сравнение с останалите жители на Европейския съюз, показват последните данни на „Евростат" от края на 2018 година. Въпреки това през последното десетилетие средната  продължителност на живота у нас нараства с 2 години. С почти 10 години по-дълго обаче живеят испанците и италианците, които са и начело в индекса BHCI на „Блумбърг".

В тазгодишното подреждане на "Блумбърг" България е на 68-о място сред 169 държави в света. Страната ни губи пет позиции спрямо предходното издание на индекса от 2017 г., когато беше на 63-о място, но изостава от почти всички балкански държави като Гърция, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Македония.

Топ 10 на страните, където се живее най-здравословно

Лидерът Испания, 92.75 пункта. Страната има най-високата продължителност на живот сред народите на Европейския съюз, следвана от Япония и Швейцария в световен мащаб, показват данните Фонда на ООН за населението. Предвижда се Испания до 2040 г. да има също най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария, според Института за измерване и оценка на здравеопазването във Вашингтон.

"Първичната грижа се предоставя основно от обществени доставчици, специализирани семейни лекари и медицински сестри, които предоставят първична здравна помощ на деца и възрастни пациенти", пише в прегледа на Европейската обсерватория за здравните системи и политики за 2018 г. В Испания се забелязва спад през последното десетилетие на сърдечносъдови заболявания и смъртни случаи от рак.

2. Италия, 91.6 пункта. Една от причините, поради които Италия е сред лидерите в рейтинга през последните години е начинът на храненето, известно още като "средиземноморска диета", към която традиционно се придържат живеещите в Италия. Те консумират храни с ниско съдържание на мазнини, което води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и до по-дълъг живот.

3. Исландия, 91.4 пункта. Много голямо внимание се отделя на здравеопазването в страната. Цялата територия на Исландия е разделена на 50 медицински района, в които има 25 болници. Те осигуряват медицинска помощ на най-високо ниво, включително оперативна. В миналото туберкулозата е била широко разпространена в Исландия, но в момента тя е практически изкоренена.

4. Япония, 91.4 пункта. Япония вече е най-здравословната азиатска нация, а заради най-високата продължителност на живота и най-ниската детска смъртност в света се е придвижила с три места нагоре в сравнение с проучването през 2017 година.

5. Швейцария, 90.9 пункта. По очаквана продължителност на живот Швейцария е на второ място в света. Особеността на швейцарската медицина е, че тя е почти напълно частна. В допълнение, почти всички видове добобнични лечения се извършват в частни лекарски кабинети и малки клиники, а не в големите болници.

6. Швеция, 90.2 пункта. Средната продължителност на живот е висока - над 80 години както за жените, така и за мъжете. Детската смъртност също така е много ниска. В допълнение към това е много добре организираната система на здравеопазване, а култът към здравословния начин на живот, както и спортният ентусиазъм сред населението на страната играе съществена роля за по-високата продължителност на живот в скандинавската държава.

7. Австралия, 89.8 пункта. Здравеопазването на „зеления континент" е смесица от частно и държавно. Всички лекари, линейки, частни и държавни болници, аптеки, старчески домове и др. работят чрез националната система за социално и медицинско осигуряване. Важно е да се отбележи желанието на населението за здравословен начин на живот, което допринася съществено за висока продължителност на живот.

8. Сингапур, 89.3 пункта. В сравнение с рейтинга за 2017 г. Сингапур спадна от четвърто на осмо място. Най-новите технологии, квалифицираните, опитни, внимателни медицински специалисти, прилагането на най-съвременните методи за лечение, диагностика и рехабилитация, допринасят за увеличаване продължителността ни живот в страната. С всяка изминала година медицинското обслужване - доболнично и болнично, става все по-популярно сред населението. Днес лечението в Сингапур е едно от най-ефективните в Азия.

9. Норвегия, 89.1 пункта. Традиционно най-северната европейска държава има висока продължителност на живот, както и в другите скандинавски страни. Норвежците се стремят да водят здравословен начин на живот във всяка възраст. Норвегия е известна и с това, че има едно от най-ниските нива на употреба на наркотици в света.

10. Израел, 88.2 пункта. Системата на здравеопазване в Израел се определя като една от най-бързо развиващите се в света. 8.3% от израелския брутен вътрешен продукт (БНП) се изразходват за здравеопазване. Разнообразното национално законодателство защитава правата на болните, като по този начин пациентът се поставя в центъра на процеса на здравеопазването и лечението.

Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg