EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде емигрират албанците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде емигрират албанците?

mail11:16 | 17.02.2014прегледи 1141 коментарикоментари 0


Белослава Петрова
Причина за масовата албанска емиграция през последните десетилетия е икономическата ситуация в страната, която не дава добри възможности за професионално развитие и качествено образование на хората. Това са основните изводи от проучвания на д-р Илир Гедеши от Албания и Еда Геми от Гърция, които те представиха в София на Международна конференция за миграцията в Европа, организирана от Института за икономически изследвания при БАН.
Половината от хората в работоспособна възраст на Албания са на работа в Гърция, Италия и Германия – най-желаните от тях страни за емиграция. Най – много емигранти има в Гърция, тъй като тя е лесно достижима и предоставя добра възможност за развитие и натрупване на капитал, споделя Еда Геми.
Д-р Гедеши нарича процеса на емиграция „Изтичане на мозъци”, тъй като голяма част от учениците с потенциал заминават да учат в чужбина и не се връщат повече в страната си. „Изтичането на мозъци” е свързано и с невъзможността за развитие на интелигентните и можещи хора като лекари, учители, инженери и т.н. Той споделя, че този процес е най – динамичен между 1998-2008г.
През последните 5 години обаче икономиката на Албания бележи известно подобрение, за разлика от тази на Гърция, и много от албанските емигранти се връщат в родината си, за да инвестират натрупания капитал в собствен бизнес.
Според данни на албанската статистика за 2013 година средната работна заплата в страната е 380 евро, а минималната е 151 евро.
Албанската емиграция няма нито позитивен, нито негативен ефект върху обществото на Албания, споделя Еда Геми, но проблемът остава политически.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg