EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Къде е най-скъпата вода в България ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде е най-скъпата вода в България ?

mail15:35 | 12.07.2016прегледи 1101 коментарикоментари 0


По последни данни на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) най-висока е цената на водата в Търговище - 3,19 лв. за кубик, в Хасково - 3 лв. за кубик и Добрич - 2,84 лв. Най-малко за вода пък плащат жителите на Враца - 1,14 лв. на кубик.

В същото време страната ни е първенец в Европа по загуби и разхищение на питейна вода. Има дружества, които губят над 80 % от водата, пусната по тръбите. Първенец по загуби на вода е Добрич - 84,17%, следват Сливен, Шумен, Монтана и Ямбол.

Проучване на bTV установява, че в столичния квартал „Филиповци" всяка година се изразходват 1 млн. кубика вода на стойност близо 2 млн. лв., която жителите на квартала не плащат, защото нямат водомери. 99% от постройките в ромския квартал са незаконни, признават от общината. Кварталът се разраства с изключително бързи темпове.

Жителите на „Филиповци" са недоволни, въпреки че не плащат за вода, защото газят в мръсната водата, която изтича от прогнилата канализация. Местните жители твърдят, че искат водомери и искат да си плащат. Според кмета на район „Люлин" Милко Младенов първата стъпка е в подробен устройствен план на квартала.

Заради това и ВиК дружествата искат поскъпване на водата между 30% и 50%. Това е записано в 5-годишните им планове за инвестиции, които са внесени в КЕВР. За повечето експерти искането било основателно, защото ще са нужни инвестиции за подобряване както на водоснабдяването, така и за подобряване на ВиК мрежата, за да се намалят загубите. Очаква се в края на месец юли регулаторът да вземе решение с колко и къде ще поскъпне водата от 1 август 2016 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg