EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Къде да инвестирам 1000 лв.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде да инвестирам 1000 лв.?

mail19:00 | 26.11.2010прегледи 8596 коментарикоментари 4


Милена Шиякова
Г-н Караиванов, идва нова финансовата година. Къде да вложи парите си дребният инвеститор? Ако човек разполага с 1000 лева, може ли да спечели от тях допълнително?
1000 лева са твърде малко, но най-доброто решение за момента е свободните средства да бъдат инвестирани в злато. Има два начина то да бъде закупено. Първият е физическото закупуване на инвестиционно злато, вторият – закупуването на по-големи количества чрез инвестиционен посредник. Златото е най-добрата инвестиция за момента и така ще бъде и в следващите няколко години. Цената на благородният метал непрекъснато се покачва през годините. Например през август 2007 година цената му е била 670 долара, в момента е 1370 долара. Само за тази календарна година златото поскъпна от 1060 долара през януари до 1370 долара през ноември.
Защо расте цената на златото и кое ви дава основание да прогнозирате, че ръстът ще продължи?
Цената на златото се повишава, защото имаме валутна война. Т.е. всяка една държавата емитент или ЕЦБ като емитент на еврото, се стреми да направи своята валута по-евтина спрямо останалите валути, защото това помага за експорта на произвежданите от нея стоки. Америка иска доларът да е евтин. Така произведените в страната стоки и услуги ще се продават по-лесно. Целта е постигане на по-голяма конкурентоспособност на международните пазари. Това прави валутите несигурни и нестабилни. Затова големите играчи предпочитат да не рискуват парите си, влагайки ги в определена валута, а купуват злато. Поради големите покупки цената на златото върви нагоре. Другият фактор, който оказва влияние на цената е това, че златото е в ограничени количества. То не може да се напечата, както се печатат пари. Швейцарският франк е обвързан с цената на златото. Вложения на свободните средства в швейцарски франкове също е добра инвестиция.
Какво препоръчвате на по-консервативните инвеститори?
По-консервативните инвеститори могат да изберат да вложат свободните си средства в депозити. Печалбата там е малка. 1000 лева при 6% лихва са 60 лв. за една година или по 5 лева на месец. Инвестирането в депозит е за хората, на които не им се занимава с операции и предпочитат да заложат на сигурното.
В каква валута е по-изгодно да се съхраняват спестяванията?
Аз бих препоръчал австралийски долари. Това е валутата, обвързана от една страна с цената на златото, а от друга с различни суровини. Австралийският долар е ликвидна валута, която е лесна за търгуване. Но за по-консервативните хора добър вариант е и съхраняване на спестяванията в евро. 70% в евро и 30% в долари.
Закупуването на акции на фондовата борса добър вариант ли е?
Не. Борсата не е място за всеки. От друга страна, българската фондова борса пада и ще продължи да пада в следващите години. Борсата е за играчите, които са готови да поемат по-голям риск, осъзнавайки, че има вероятност и да загубят. Освен това са нужни и икономически познания, умение за прогнозиране и не на последно място късмет. Инвестицията може да е била правилна, но времето и мястото да не са били правилни.
Има ли в България експерти, към които хората да се обърнат за компетентен съвет къде да вложат парите си?
Не или поне са твърде малко. Това са инвестиционни посредници и банкери. Техният интерес обаче не е да дадат най-правилната консултация на клиента. Целта им е да те убедят да вложиш парите си в това, което на тях би им донесло по-голяма печалба. Например. Инвестиционните посредници убеждават, че сега е най-подходящият момент за закупуване на акции. Да сега цената на акциите е ниска и пада, но това не означава, че и в следващите години няма да продължи да пада. През 2007 година банките отпускаха масово кредити, но дойде кризата, хората останаха без доходи, с кредити на гърба си, а банките повишиха лихвите по кредитите, с което превърнаха човека в роб на банката. Хората останаха без алтернатива. Същото е и при инвестиционните посредници. Те казваха купувайте акции, те вървят нагоре. Но през 2008 година паднаха. Имаме шест пъти по-ниски стойности на SOFIX. У нас няма безпристрастни консултации.

Визитка*
Петър Караиванов е завършил "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС. Повече от 18 години се занимава с валутна търговия. Собственик е на финансовият портал Finance5.bg, автор и водещ на предаването "Бикове срещу мечки" по телевизия EBF.

 


 
Коментари
 
Пепи - 26-11-2010 г. 21:05:43

Един човек да вземе да каже истината за разните хора, които "управляват" парите на хората ...

Лаик - 26-11-2010 г. 22:09:04

Какви са средните лихвени нива по депозити в австралийски долари, швейцарски франкове и евро?

niko - 27-11-2010 г. 19:10:29

1%

препоръка - 20-01-2012 г. 00:55:35

Препоръчвам на всички, които искат да се захванат със селски туризъм да проучат възможностите на с. Згориград, което са намира на около 2 км от Враца. Това е уникално място, с огромен потенциал. Обградено е отвсякъде с планини и зеленина. На север гледа към прохода Вратцата (най-високите отвесни скали в Европа). На юг има ски писта (Пършвица). На запад е пещерата Леденика (най-посещаваната пещера в България) На изток е водопада Скакля (най-високия непостоянно течащ водопад в България - 141 м) и водопада Боров камък. Сигурно ви звучи малко невероятно, но ако проверите ще се убедите каква "златна мина" е това място. Към днешна дата има около 5-6 къщи за селски туризъм. Тук можете да видите част от тях: Във Врачанския Балкан има още две села, които развиват туризъм - с. Паволче и с. Челопек, но потенциала на Згориград според мен е много по-голям. Ето тук има и малко инфо и снимки от се

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg