EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

К.Христов:Придържаме се към бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

К.Христов:Придържаме се към бюджета

mail14:00 | 22.03.2013прегледи 522 коментарикоментари 0


Българското служебно правителство ще пренасочи средства от текущи разходи, за да създаде на нови работни места и да подпомогне най-бедните членове на обществото,  но няма да разхлаби един от най-строгите фискални режими в Европа, заяви днес в интервю за Ройтерс българският служебен министър на финансите Калин Христов.
Той уточни, че служебният кабинет ще вземе решение следващата седмица по пакет, с който да се помогне на най-бедните да платят енергийните си сметки, да се подкрепят децата с увреждания и да се открият нови работни места. Ще се придържаме към бюджетния закон за 2013 година. В неговите рамки може да се намери възможност за оптимизация (...)към специални програми за работа и подкрепа на най-уязвимите, посочи Христов.

Той има известна възможност за маневриране, отбелязва Ройтерс. Бюджетният дефицит миналата година бе 0,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а за тази година е предвидено 14-процентово увеличение на разходите, което ще повиши дефицита до 1,3 процента от БВП. Засега според Христов намалената прогноза за растеж тази година до1-1,5 процента заради вялото търсене в еврозоната няма да изложи на риск постигането на целевия дефицит. Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) посочи миналата седмица, че политическата криза в България няма да застраши финансите на страната засега и запази рейтигна на България ВВВ- (лат.букви) със стабилна перспектива. "Засега очакваме, че целевият дефицит ще бъде спазен," посочи Христов, като добави, че няма да се бърза с влизането в еврозоната, докато няма ясни признаци, че дълговата криза сред страните, ползващи единната европейска валута е приключила. По думите му вътрешното търсене ще остане бавно и прогнозира инфлацията да бъде 1,7 процента в края на 2013 година спрямо предишна прогноза за инфлация от 2 процента. Той очаква текущата сметка да бъде балансирана, а не както се прогнозираше по-рано 2,8 процента от БВП. Служебният финансов министър отхвърли опасенията, свързани със състоянието на банковата система, 80 процента от която е собственост на европейски банки и евентуално е уязвима, ако банките майки решат да изтеглят средства, за да подкрепят балансовите си отчети. Капиталовата адекватност на системата бе 16 процента, а ликвидността 26 процента. По думите на Христов през изминалите 17 години е станало ясно, че българската банкова система е много добре регулирана. "Няма причини за опасения за стабилността й," заяви той.

 

 

 

 

 


Тагове: бюджет, Христов
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg