EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КФН с петима членове с шестгодишен мандат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КФН с петима членове с шестгодишен мандат

mail15:09 | 26.05.2010прегледи 841 коментарикоментари 0


Депутатите решиха Комисията за финансов надзор /КФН/ да се състои от петима членове с мандат от шест години.
Това предложение беше прието при гласуване на второ четене на промени в Закона за КФН.
В момента комисията има председател, трима заместник-председатели, ръководещи трите управления - инвестиционна дейност, застраховане, осигуряване, както и още трима членове. Решено беше членове на комисията да бъдат само български граждани с висше икономическо или юридическо образование, с минимална образователно-квалификационна степен "магистър". Те трябва да притежават добра професионална репутация, професионален опит и да имат трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от пет години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните 10 години.
Запазва се механизмът на конституиране на комисията чрез избор от Народното събрание. Изборът на нови членове ще се осъществява не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандатите на действащите членове, решиха още депутатите.
В преходните и заключителни разпоредби е записано, че Народното събрание трябва да избере нов състав на комисията в срок от две седмици след влизане на закона в сила.
Членовете на първия състав на комисията, формиран съгласно този закон, ще се избират с мандат за председателя - шест години, за заместник-председателя, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" - пет години, за заместника, отговарящ за "Осигурителен надзор" - четири години, за заместника по "Застрахователен надзор"  и за петия член на комисията - три години.
Прието беше в тримесечен срок от влизане в сила на закона заварените поднадзорни лица да предоставят на комисията информация относно действителните им собственици, а комисията от своя страна да направи тази информация публична. Направена беше и промяна на статута и функциите на Консултативния съвет по финансова стабилност.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg