EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Курортите - градове със специален статут

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Курортите - градове със специален статут

mail15:10 | 17.05.2011прегледи 1226 коментарикоментари 0


Работна група ще обмисля законови промени, за да се унифицира устройството на националните курорти. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. МИЕТ стана инициатор на създаването на работна група и вече са отправени покани за участие в нея на експерти от МРРБ и МФ. Ще бъдат привлечени и представители на собствениците на инфраструктурата в националните курорти, както и на общините, и ще се обмисля как да се промени Законът за устройство на територията, за да може курортите да бъдат управлявани, финансирани и поддържани по по-добър начин, каза Иво Маринов. Той уточни, че идеята е националните курорти да бъдат обявени за селища с особен статут и това да засегне само националните курорти, изброени с постановление на Министерския съвет. Сред тях са "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена" , "Дюни" "Боровец", "Пампорово" и други сезонни курортни комплекси, в които не живее целогодишно местно население. Собствеността върху инфраструктурата във всеки от курортните комплекси е уредена по различен начин - "Слънчев бряг" АД е публично дружество със 75 % държавна собственост и 25 процента миноритарни акционери. Инфраструктурата на "Албена" принадлежи на един частен собственик, "Златни пясъци" АД е дружество и на собствениците на хотели, и на собствениците на инфраструктурата. Съоръженията в курорта "Боровец" са притежание на "Бороспорт", но инфраструктурата е на общината, в курорта "Пампорово" делят собственост две общини - Чепеларе и Смолян, обясни Маринов. Независимо каква е собствеността в курортите обаче, те трябва да бъдат устроени по един и същ начин, каза Маринов. Може да се наложи и промяна в Закона за местните данъци и такси, за да отпадне курортната такса за хотелите в периода, в който те не се ползват, добави заместник-министърът.
По време на представянето на 50 малко познати туристически обекта, ресорния министър Трайчо Трайков заяви, че туризмът в България е като неразорана целина, като нещо скрито, което трябва да се покаже.Компанията "Потърси България", се осъществява с подкрепата на Оперативна програма "Регионално развитие".
Част от кампанията е и конкурсът за журналисти "Потърси България", в който днес бяха отличени четири журналистически материала в различните категории медии - печатни, радио, интернет и телевизия, за представени от авторите им познати дестинации и туристически продукти в страната.
В рамките на кампанията е създаден събитиен сайт - www. potarsi.bulgariatravel.org, където може да бъде намерен календар на събитията в различните общини. На сайта на кампанията могат да бъдат намерени и новите предложения за туризъм и информация за тях.
Иво Маринов подчерта, че акцентът на кампанията на МИЕТ "Потърси България" е популяризирането на вътрешния туризъм, защото за българите този вид туризъм има редица предимства - отсъства езиковата бариера, не се налага дългосрочно да се планира пътуването, а посещението на културни и исторически обекти има образователна цел за подрастващите. Ралица Живкова, ръководител на кампанията, посочи, че новите 50 обекта са избрани сред 320 предложения, дадени на сайта и са предпочетени дестинации, населени места и забележителности, които са малко познати.


 


Тагове: туризъм, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160