EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Купувай китайското" призовават в Пекин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Купувай китайското" призовават в Пекин

mail15:14 | 17.06.2009прегледи 738 коментарикоментари 0


zhujiajiao1Китай наложи в проектите за стимулиране на икономиката да залегне принципът "Купувай китайското", което може да предизвика напрежение у търговските му партньори, след като САЩ бяха критикувани за клаузата "Купувай американското", включена в пакета за стимулиране на американската икономика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Проектите трябва да получат официално разрешение да използват вносни стоки според заповед, издадена от Китайската агенция за икономическо планиране и осем други правителствени ведомства.
Дори и преди издаването на заповедта бизнес организации изразиха опасения, че чуждестранните компании може да бъдат изключени от строителни и други проекти, финансирани от пакета за стимулиране на икономиката в размер на 4 трилиона юана (586 млрд. д.), приет от Пекин. Чуждестранните производители на вятърни турбини се оплакват, че са били изключени от търговете за енергийни проекти на стойност от 5 млрд. д., финансирани от стимулиращия пакет.
"Правителствените инвестиционни проекти трябва да купуват само местно произведени стоки, освен ако съответните продукти или услуги не могат да бъдат получени при нормални търговски условия в Китай", се посочва в заповедта, издадена на 1 юни и
разпространена тази седмица от държавните медии.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg