EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кунева + ДБГ подкрепят кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кунева + ДБГ подкрепят кабинета

mail14:27 | 14.12.2015прегледи 1569 коментарикоментари 0


ДБГ ще подкрепя правителството на Бойко Борисов и занапред, стана ясно от решение на Изпълнителния съвет на партията, основните моменти на което са:
-Приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилна посока. Оценяваме отпадането на тайното гласуване на заседанията на ВСС, разделянето на ВСС на две колегии и засилването на правомощията на Инспектората към ВСС за проверка на почтеността на магистратите като важни конституционни условия по пътя на дълбока и всеобхватна съдебна реформа.
ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен и народните представители от ДБГ бяха единствените, които се противопоставиха на "историческия компромис", но го приеха в името на единството на Реформаторския блок и управляващата коалиция.
Настояваме съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очакваме от следващия министър на правосъдието:
• Да се ангажира с конкретни промени в конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове
• Да предложи ясна йерархия на промените
• Да се ангажира с намирането на достатъчна парламентарна подкрепа за тези промени
ДБГ очаква още през следващите дни в съответствие с Коалиционното споразумение ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието и сме готови да участваме активно в обсъждането на кандидатурата.

ДБГ разглежда участието на РБ в управлението като гаранция за стабилност на институциите и неизбежност на реформите. Ще предложим на партньорите от РБ и от ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържаща ясен ангажимент, че през първите 6 месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати в следните приоритетни области:
• Антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебна реформа    (в т.ч. промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и процесуалните закони)
• Реформи в образованието, насочени към стимулиране на качеството
• Продължаване на реформите в здравеопазването с акцент върху въвеждането на електронна здравна карта и преструктурирането на сектора
• Оптимизиране на разходите в енергетика и ясен ангажимент за начина на ценообразуване след либерализацията в сектора
• Ускоряване на работата по електронното управление и реализиране на другите мерки в областта на административната реформа
ДБГ ще предложи на всеки от народните представители от ПГ на РБ да се присъедини към декларацията за управленските приоритети през следващия 6-месечен период, с което да се препотвърди единството на РБ и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция.

ДБГ ще предложи на всеки от народните представители от ПГ на РБ да се присъедини към декларация за управленските приоритети през следващия 6-месечен период, с което да се препотвърди единството на РБ и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция. Това се казва в декларация на ДБГ, приета от Изпълнителния съвет на партията.
На брифинг в централата вицепремиерът и председател на ДБГ Меглена Кунева беше категорична, че политиката на Блока не може да бъде обект на самостоятелно решение на нито една от партиите в него и ДБГ приема за сведение решението на ДСБ от уикенда.
Ако искаш да си в опозиция, си в опозиция - без нюанси, заяви тя и допълни, че ако групата на РБ подпише тази декларация,  значи, че не са в опозиция. Това е нашето решение, сега остава Изпълнителният съвет на Блока да се произнесе, каза още тя, като добави, че единствено общото решение ще може да бъде оповестено от името на РБ.

За изработване на обща позиция на Реформаторския блок Движението предлага във вторник в 9.30 часа в централата на СДС да се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което да участват и петимата министри от Блока.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg