EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кулинарните региони на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарните региони на България

mail12:10 | 20.03.2012прегледи 841 коментарикоментари 0


Евро -Ток България инициира Кръгла маса, посветена на Кулинарните региони в България. Кръглата маса има за цел да обедини усилията на различните институции, имащи отношение по темата. Да съгласува извършването на мащабно национално кулинарно изследване с цел обособяване на Кулинарни региони в България и запазване на кулинарното наследство на страната ни. В Кръглата маса участие ще вземат Иво Маринов, зам. министър на Икономиката, енергетиката и туризма, Николай Нанков, зам. министър на Регионалното развитие и благоустройството, както и експерти от Българската агенция по безопасност на храните, Представителството на Европейската комисия в България, Министерството на външните работи, Министерството на околната среда и водите, Българската академия на науките и представители на други компетентни институции. България е една от малкото европейски страни, в която липсва кулинарно райониране. Приоритет в работата на Евро-Ток България е извършване на кулинарно райониране в България, като единствената възможност за правилното използване на кулинарния капацитет на страната ни във всички негови аспекти – икономика, туризъм, култура, образование, регионално развитие, международна политика и др. Това е в съзвучие и с приоритетите на ЕС в развитието на регионите в цялото им разнообразие в това число и кулинарното. Чрез вкуса на автентичните продукти напоени с почвата и духа на точно определено географско място, всички изпитват едно ново удоволствие – да преоткрият корените си. Тази тенденция в последно време има голям принос за възраждането на културното наследство на селските зони в редица европейски страни. Така регионалния и национален капацитет придобива по-голяма стойност. Обратно на европейските тенденции за развитие, в България са на лице условия за обезлюдяване на българските села - мястото, където се коренят националните кулинарни традиции. Тъй като гастрономията е един от най-хубавите примери за културното разнообразие на Европейския Съюз със силния си национален и регионален идентификационен характер, Евро-Ток България лансира идеята за създаването на База от данни на българското Кулинарно Наследство, което да стане част от европейското.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167