EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кулинарен фестивал в Ивайловград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарен фестивал в Ивайловград

mail15:10 | 01.09.2017прегледи 11037 коментарикоментари 0


На 2 септември (събота) в забележителния с природата, земеделието и самобитността си Ивайловград ще се проведе шестият Международен фестивал на традиционните храни поминък и занаяти "Кулинарното наследство на Тракия". Организаторите Народно читалище "Пробуда - 1914" и община Ивайловград са поканили за участие земеделски производители, професионални готвачи и любители, занаятчии и фолклорни изпълнители от региона и чужбина.

В древната Орфеева планина и в щедрата земя на Тракия се раждат най-вкусните и уханни плодове и билки – кехлибарено уханно грозде, смокини, фурми, нарове, чийто вкус е събрало слънцето и легендите на Тракия.
Природата и богатата история са оставили своите отпечатъци върху обичаите, поминъка на местното население, което пази и съхранява уникалните си традиции и вкусните традиционни кулинарни ястия.
Фестивалът се превръща в място за обмен на култури и добри практики, прави се реклама на културното богатство на Ивайловград, наследено от дълбока древност до наши дни. Всеки посетител може да вкуси от традиционните гозби и тестени изделия, приготвени с много любов от сръчните ръце на нашите майсторки, както и от кухнята на гостите ни от чужбина. Приложници, художници, майстори на стари занаяти ще демонстрират своите умения и знания.

В разгара на прибирането на селскостопанската продукция всеки от гостите на фестивала ще може да опита многобройни призведения на местната кухня, както и изключително вкусния ивайловградски тахан, който се произвежда само на две места от препечен на дърва и смлян в каменна мелница златист сусам. Още един от забележителните аромати, които ще могат да бъдат усетени е този на белия риган - диворастяща подправка, която е една от най-често използваните в приготвянето на храна в ивайловградския край.

От началото на годината в общината работи съвместен изследователски екип на Института по биоразнообразие и екосистемни изследания и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, който проучва местните градини катo места на биокултурно разнообразие. Учените ще посетят фестивала, а ден преди това ще се срещнат с производители на тахан и сусам, за да обсъдят възможностите.за кандидатстване на ивайловградския тахан за защитено наименование за произход. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg