EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кувейт изкупува дългове за милиарди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кувейт изкупува дългове за милиарди

mail15:45 | 14.03.2013прегледи 691 коментарикоментари 0


Кувейтските власти постигнаха предварително споразумение, според което правителството ще трябва да изкупи милиарди долари дългове, взети от кувейтски граждани и ще анулира лихвите по тях, предаде AFP.
"Постигнато бе споразумение по този въпрос", заяви пред журналисти министърът на финансите Мустафа ал Шамали след среща на комисията по финансите и икономиката на парламента. "Споразумението ще бъда приключено идната седмица", допълни финансовият министър, който дълго време отказваше такова решение. Председателят на комисията Юсеф ал Залзала обясни, че правителството ще трябва да купи заемите, получени от жители на Кувейт от банки между 1 януари 2002 година и 30 март 2008 година.

Депутатите заявиха, че кувейтските банки са нарушили текстовете, уреждащи кредитите, прилагайки прекомерно високи лихви, и че централната банка не е успяла да наложи спазването на закона. Правителството ще анулира лихвите и ще разсрочи по-гъвкаво изплащането на тези задълженията на траншове, които няма да превишават 40% от приходите на задлъжнелите лица. Общият обем на дълга не е известен с точност, но според член на комисията вероятно става дума за 900 млн. динара ($3,2 млрд.) за държавната хазна. Предполага се, че близо 66 000 кувейтски поданици ще се възползват от тази мярка, допълни друг депутат. Кувейт, който твърди, че контролира 10% от петролните запаси в света, добива близо 3 млн. барела дневно. Държава на благоденствието за гражданите си, Кувейт има инвестирани авоари в чужбина за близо $400 млрд., натрупани през последните 13 години благодарение на поскъпването на черното злато, отбелязва AFP.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg