EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Куба и Венецуела с оптична подводна връзка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Куба и Венецуела с оптична подводна връзка

mail11:30 | 10.02.2011прегледи 839 коментарикоментари 0


Подводен оптичен кабел с дължина 1600 км свърза Венецуела и Куба, отправяйки предизвикателство към търговското ембарго, наложено от САЩ върху "Острова на свободата", предаде Ройтерс.
Кабелът, който ще подобри бавните интернет връзки в Куба, бе положен от кораб от френската компания Алкател-Лусънт (Alcatel-Lucent) и стигна близо до град Сантяго де Куба в източната част на острова, където бе очакван от кубински официални лица, включително от вицепрезидента Рамиро Валдес.
Кабелът е "пробив" на продължителното търговско ембарго на САЩ срещу Хавана, заяви кубинският министър на информацията и комуникациите Медардо Диас, цитиран от агенция Пренса Латина.
Кабелът ще "засили националния суверенитет при телекомуникациите", отбеляза министърът.
Полагането на оптичния кабел е проект за 70 млн. долара, финансиран от ляво ориентираната регионална организация Боливарска алтернатива за Америка (АЛБА), сред чиито членове са Куба и Венецуела.
Кабелът обаче няма да бъде свързан с мрежата до юли, а включването на острова ще отнеме време заради слабата инфраструктура, отбелязаха официални лица.
Кубинските дисиденти обвиняват правителството, че блокира разпространението на интернет, тъй като иска да контролира достъпа до информация на жителите на острова.
Заместник-министърът на информацията и комуникациите Хорхе Луис Пердомо обаче тази седмица заяви на конференция в Хавана, че няма "политически пречки" за разпространяване на възможностите за достъп до интернет.
Когато влезе в експлоатация, оптичният кабел ще ускори скоростта на интернет в страната 3000 пъти и ще даде възможност за едновременна обработка на милиони телефонни разговори. Сега Куба се свързва със световната мрежа чрез сателитна връзка, която е скъпа и бавна.
Според кубинските власти достъп до интернет през 2009 г. са имали 14 процента от населението, което е едно от най-ниските равнища в Западното полукълбо.
Друго разклонение на кабела ще бъде прокарано от Куба до Ямайка.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg