EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Куба въвежда данък върху доходи и имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Куба въвежда данък върху доходи и имоти

mail15:15 | 29.07.2012прегледи 1298 коментарикоментари 0


Куба прие нов данъчен кодекс тази седмица и обяви, че ще смекчи регулациите за някои държавни компании, а други ще бъдат преструктурирани в кооперации, предаде Ройтерс. Това са част от най-новите мерки на Куба, последната в света икономика по съветски модел, към пропазарни реформи. Плановете бяха обявени на сесия на Националното събрание (кубинския парламент), което прие първия цялостен данъчен кодекс от революцията през 1959 година.
На чуждестранните журналисти бе забранено да присъстват на заседанието в понеделник, от което по държавната телевизия бяха излъчени само отделни части, отбелязва Ройтерс. Президентът Раул Кастро либерализира законовите разпоредби  за малките компании и селските стопанства и започна да дава под наем на служители малки държавни магазини за търговия на дребно, след като през 2008 г. пое властта от по-големия си брат Фидел.

Изглежда, сега 81-годишният Раул Кастро вече е готов да "натрупа малко плът по костите", посочва експертът по Куба Фил Питърс.
Марино Мурильо, председател на комисията на Комунистическата партия, която трябва да въведе реформите, одобрени от конгреса на партията през миналата година, определи данъчния кодекс като основа за "осъвременяване на икономическия модел".
Новият закон ще влезе в сила идната година и се очаква да бъде публикуван през август.
Кодексът постепенно ще замени стара система в съветски стил и в крайна сметка ще наложи на всички кубински граждани да плащат данък върху доходите си и върху недвижимите имоти за първи път от 60-те години, отбеляза Мурильо. Контролът на държавата върху редица държавни компании ще бъде смекчен, допълни той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg