EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Куба внася захар от... Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Куба внася захар от... Франция

mail10:34 | 25.10.2018прегледи 736 коментарикоментари 0


Куба, която дълги години беше сред световните лидери по производство на захар, започна да внася суровината за пръв път в своята история, предава АФП. Причината, за на пръв поглед парадоксалната ситуация, е няколкото поредни лоши реколти. След краха на СССР, който беше основен купувач на кубинска тръстикова захар, инвестициите в торове, механизация и пестициди, както и разработване на сортове, значително намаляха.

За сравнение в началото на 90-те години Куба произвеждаше около 8 млн. тона захар, а десетилетие по-късно те бяха едва 2 млн. тона. Делът на захарта в експорта на страната намаля от 75% до едва 13% през 2015 година. През последните две години обаче реколтата от захарна тръстика пострада заради урагана "Ирма", който опустоши страната.

Последвалият неочаквано продължителен дъждовен сезон само задълбочи проблема. Решението на проблема се оказа внос на захар от Франция. Тя обаче е бяла на цвят, с фини кристали, произведена от по-евтиното захарно цвекло. Местната тръстикова захар е кафеникава на цвят, с остатъчен вкус на меласа. И докато манията по здравословно хранене на Запад напълно отрича бялата захар, то кубинците очевидно предпочитат непривичния за тях вкус. "Захарта, която получаваме сега е много добра.

Много сладка, не е толкова различна. Само цветът е друг", смята Фелисия Наваро, 40-годишна домакиня. Специалисти предричат дефицит на захар и през следващите няколко години, тъй като Куба има дългосрочни договори за износ с Китай, които ще погълнат по-голямата част от производството. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg