EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КТБ придобива банка Креди Агрикол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КТБ придобива банка Креди Агрикол

mail06:45 | 23.01.2014прегледи 1881 коментарикоментари 0


Корпоративна търговска банка АД, собственост на Цветан Василев, подписа споразумение с IUB Holding SAS, изцяло дъщерна компания на глобалната група за финансови услуги Креди Агрикол С.А., Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на Креди Агрикол България ЕАД. Придобиването ще бъде финализирано след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи, съобщавата банката. Креди Агрикол България ЕАД притежава пълен банков лиценз за извършване на банкови операции на територията на страната и чужбина. Тя е средна по големина кредитна институция, чиито активи възлизат на повече от 480 млн. лв. към 30 септември 2013 г.
История на банката
1994 Европейската Банка за Възстановяване и развитие и група български банки и други акционери основават Българска Инвестиционна Банка
1998 „Емпорики Банк – Гърция“ придобива контролния пакет акции на Българска Инвестиционна Банка
2003 „Емпорики Банк – Гърция“ става основен акционер със 100% дялово участие в „Емпорики Банк – България“
2007 Френската група Credit Agricole придобива контролния пакет акции на „Емпорики Банк – Гърция“, респективно на „Емпорики Банк – България“
От 2012 година Креди Агрикол България e изцяло собственост на Credit Agricole Group и разполага с клонова мрежа от 8 офиса в София, 10 офиса в страната и 3 бизнес центъра в София и Русе за обслужване на малък и среден бизнес. Групата Crédit Agricole е пазарен лидер в банкирането на дребно във Франция и е една от най-големите банки в Европа.

Корпоративна търговска банка АД е четвъртата по големина банка в България. Към 30 септември 2013 г. активите на банката възлизат на 6,7 млрд. лв. КТБ АД е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса – София АД.
След придобиването Креди Агрикол България ЕАД тя ще бъде ребрандирана, като фокус на услугите й ще бъде върху малкия и среден бизнес и търговията на дребно.
Не се съобщава каква е цената на сделката.
 

Реакцията на БНБ

БНБ е запозната с процеса по продажбата на "Креди Агрикол България" (дъщерна на Креди Агрикол Груп) както от представителите на банката-майка във Франция, така и от нейния субсидиар у нас. След внасяне на документите за одобрение управление "Банков надзор" на БНБ ще се произнесе в установените от закона срокове, се посочва в съобщение на Централната банка.
БНБ винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас, отбелязват от банката. В конкретния случай една от водещите български кредитни институции в условия на конкуренция придобива друга, което е свидетелство за продължаване на процеса по консолидация на банковия капитал в българския банков сектор, заявяват от БНБ.


Тагове: КТБ, Credit Agricole
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg